Financial Conduct Authority (FCA), autoritate financiară din UK, a trimis României primele sale concluzii după ce City Insurance a intrat în faliment, arată Libertatea într-o investigație. FCA a demarat ancheta deoarece City Insurance a făcut afaceri cu firme înregistrate și în Marea Britanie, chiar dacă până acum, autoritățile statului român nu au indicat vreo companie sau persoană implicată în falimentul firmei de asigurări. 

O firmă menționată de britanici, NDI Insurance & Reinsurance Brokers Limited, are sediul în orașul englez Norwich și apare în actele City drept unul dintre brokerii de reasigurări ai companiei. Un broker de reasigurări este o firmă care, pe baza unui comision, caută firme de reasigurare pentru un asigurător.  În acest caz, autoritatea fiscală din Anglia a descoperit plăți care i-au arătat că NDI și Norwich Group LTD au făcut altceva decât reasigurări în relația cu firma românească City Insurance. Potrivit probelor autorităților londoneze, aceste două firme au făcut parte dintr-un mecanism de servicii fictive, prin care banii plătiți de români pentru asigurările City au ajuns la alte destinații decât cele legale. 

“Există îngrijorarea că sume mari de bani, sub pretextul primelor de reasigurare și retrocesiune, bazate pe contracte false, au fost transferate de la City Insurance SA prin firma de reasigurări Best Meridian Insurance la NDI, unde au fost distribuite companiilor și persoanelor fizice neafiliate”, transmite raportul britanic citat de Libertatea. Best Meridian Insurance este o firmă înregistrată în Insulele Cayman. 

Reamintim, ASF a retras autorizația de funcționare a companiei City Insurance și a declarat oficial insolvența acesteia în septembrie 2021. Autoritățile britanice subliniază că primele sume de bani au fost livrate de la City Insurance către NDI încă din 2017. În privința investigațiilor judiciare din România, procurorii au fost anunțați din aprilie 2021, cu probe din Elveția, că City a falsificat conturile de garanții. Raportul britanic indică și faptul că autoritățile din România au primit acum chiar și numele celor implicați în această schemă și care au contribuit la scoaterea acestor sume de bani din țară.

Investigația integrală pe Libertatea

Foto: Inquam/Octav Ganea

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday