Studiu. Mașinile autonome ar putea îngreuna traficul rutier din Marea Britanie cu aproximativ 85%, în condițiile în care ar putea fi folosite de orice categorie de persoane, cu sau fără permis de conducere.

Un raport al guvernului britanic sugerează că traficul rutier din Marea Britanie s-ar putea îngreuna cu până la 85% în urma introducerii pe drumuri publice a mașinilor autonome, aflate la acest moment în diferite stadii de proiectare și testare. Ministerul Transporturilor a transmis pe baza raportului că, atunci când mașinile autonome vor deveni cât mai comune pe străzi, traficul se va desfășura în condiții de două ori mai dificile decât în prezent. 

The Telegraph informează că raportul guvernului britanic are în vedere posibila situație în care vehiculele “conectate” – cele cu acces la propriul internet – și cele autonome să dețină jumătate din cota de piață a vehiculelor din Marea Britanie până în 2047. Conform previziunilor guvernului, traficul rutier din Anglia și Țara Galilor s-ar îngreuna dramatic în intervalul 2025 – 2060.

Vehiculele autonome nu au nevoie de șofer și pot fi folosite de orice categorie de persoane, indiferent dacă dețin sau nu un permis de conducere. Întreaga rută este calculată de soft, iar mașina se deplasează pe distanța dorită singură, fără vreo intervenție umană. Potrivit raportului, introducerea pe piață a acestor vehicule ar crește valorile traficului prin creșterea mobilității persoanelor în vârstă și a celor care nu dețin în prezent permis de conducere.Totodată, ar putea exista tendința ca autobuzele și alte mijloace de transport în comun să fie folosite mai puțin.

Londra a fost numită cel mai aglomerat oraș din lume în 2022, șoferii britanici petrecând, în medie, 156 de ore blocați în trafic. Guvernul a investit însă 100 de milioane de lire sterline pentru a facilita lansarea pe piață a mașinilor autonome până în 2025. Vehiculele autonome ar putea revoluționa transportul public și călătoriile pasagerilor, în special pentru cei care nu conduc, ar putea realiza o mai bună conexiune între comunitățile rurale și pot reduce coliziunile cauzate de erori umane, argumenta atunci guvernul britanic, înainte de a publica noul studiu. 

Steve Gooding, directorul organizației de cercetare și politici de transport RAC Foundation, a declarat: În acest moment sunt 5,9 milioane de șoferi cu vârste de peste 70 de ani în Marea Britanie, așa că realizăm cererea de extindere a mobilității în rândul acestei categorii de persoane”. Însă, mai precizează acesta, volumul traficului rutier și probleme privind locurile de parcare vor apărea în momentul în care populația insistă să achiziționeze propria mașină autonomă.

Mașinile complet autonome nu dispun încă de un cadrul legal pentru a se deplasa pe drumurile publice din Regatul Unit. Conform planurilor Comisiei de Drept din Marea Britanie, mai scrie The Telegraph, șoferii care se deplasează cu o mașină autonomă nu vor fi trași la răspundere pentru eventualele accidente.

Compania de tehnologie Oxbotica, cu sediul în Oxford, a realizat primul test al unei mașini autonome pe drumurile publice din Marea Britanie în mai 2022. Guvernul britanic ia însă în considerare, pentru început, introducerea unor benzi separate dedicate doar mașinilor autonome, ca “măsură de siguranță”.

Sursa: The Telegraph

Folosim cookies