ISW dedică o analiză specială modului în care Vladimir Putin pare a-și reforma armata, economia și chiar pregătirea populație, pentru o ofensivă semnificativă ce ar urma să aibă loc în prima parte a acestui an.

Principalele linii de acțiune ale Rusiei:

1. Kremlinul intensifică eforturile de regenerare a forțelor armate, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Putin și Ministerul rus al Apărării au anunțat planuri de a extinde drastic armata convențională prin formarea de noi divizii, restabilirea districtelor militare din vestul Rusiei de dinainte de 2010 și creșterea vârstei de recrutare – toate indicând intenția Rusiei (nu neapărat și capacitatea reală) de a desfășura lupte convenționale la scară largă. Potrivit serviciilor de informații ucrainene, Kremlinul încearcă să ridice numărul personalului militar de la 1,35 milioane, la două milioane de oameni.

2. Armata Rusă pare a conserva personalul nou mobilizat pentru o utilizare viitoare. Acest lucru reprezintă o schimbare importantă față de abordarea inițială din toamna lui 2022, când unități întregi de soldați neinstruiți au fost trimise direct pe front. Forțele convenționale ruse (spre deosebire de Grupul Wagner și forțele republicilor separatiste) nu mai desfășoară acum operațiuni ofensive majore și sunt menținute mai ales în poziții defensive. Continuă pregătirea personalului recrutat, în Rusia și Belarus.

3. Rusia încearcă să-și revigoreze industria de apărare. Putin a avut în acest sens mai multe întâlniri și a vizitat întreprinderi de profil din întreaga țară, în decembrie și ianuarie. A recunoscut apoi public problemele legate de aprovizionare, cum ar fi lipsa dronelor de recunoaștere, și a cerut guvernului să încheie rapid contracte de achiziții publice. Atât el, cât și alți oficiali de la Kremlin, au sugerat că autoritățile ruse ar putea naționaliza proprietăți pentru a sprijini efortul de război al Rusiei.

4. Putin a recentralizat controlul asupra efortului de război din Ucraina în subordinea Ministerului Apărării și l-a numit comandant direct pe cel mai înalt ofițer al Rusiei, șeful Statului Major General, Valeri Gherasimov. De asemenea, Kremlinul reintroduce în scenă planificatorii inițiali ai războiului și încearcă (cu întârziere) să corecteze deficiențele structurii de comandă. După eșecul invaziei de la începutul anului trecut, Gherasimov fusese marginalizat. Kremlinul intenționează probabil ca acesta să pregătească Rusia pentru un război prelungit și să preia comanda unui efort major în 2023.

5. Kremlinul își intensifică presiunile asupra spațiului informațional rusesc pentru a sprijini războiul. Narațiunile dinainte de 24 februarie (despre “nazismul ucrainean” sau nevoia de apărare a Rusiei) sunt resuscitate, precum și unele noi, privind “consecințele juridice internaționale care așteaptă Rusia dacă nu câștigă războiul”. Kremlinul și-a intensificat eforturile de a dezvolta relații și de a coopta proeminenți bloggeri pro-război care sunt acum o alternativă mai bună decât comunicatorii oficiali ai Ministerului Apărării.

Cursuri posibile de acțiune ale Rusiei, în 2023:

1. O ofensivă majoră, cel mai probabil în zona regiunii Luhansk. Capturarea completă a regiunilor Donețk și Luhansk rămân obiectivele oficiale de război ale Kremlinului și se numără printre cele mai realizabile (deși încă extrem de provocatoare) obiective ale Rusiei. Având în vedere forțele suplimentare aduse în regiunea Luhansk, ISW consideră că aceasta este cea mai probabil linie ofensivă a Rusiei. O operațiune ofensivă pe Frontul de Sud (Herson, Zaporijie) nu este exclusă, dar este mai puțin probabilă – râul Nipru desparte linia frontului în regiunea Herson și reprezintă un obstacol serios în calea unor manevre militare. Rețeaua de fortificații și câmpurile de mine construite de Rusia în stânga Niprului arată că forțele ruse sunt aici în poziții defensive.

2. O operațiune defensivă a Rusiei, pentru a putea respinge ofensiva Armatei Ucrainene și pentru a putea apoi exploata pierderile acesteia. Kremlinul a redistribuit unități militare semnificative de pe Frontul de Sud (mai ales Herson) către regiunea Luhansk, la sfârșitul anului 2022, și a stabilit fortificații în regiunea Luhansk, precum și în regiunile Belgorod și Kursk din Rusia. Forțele ruse ar putea încerca să respingă o contraofensivă ucraineană și să preia ulterior inițiativa, în urma unor eventuale pierderi de proporții pe care le-ar suferi forțele mecanizate ucrainene.

Aceste două scenarii nu se exclud reciproc.

În analiza sa, ISW mai arată că cel mai periculos scenariu, cel al unei ofensive ruse împotriva nordului Ucrainei, rămâne puțin probabil în acest moment. Cu toate acestea, Kremlinul creează flexibilitate în planificare și va extinde probabil prezența militară a Rusiei în Belarus în perioada premergătoare exercițiilor militare planificate, ceea ce înseamnă că ar putea susține și o operațiune de luptă, dar abia în toamna 2023. Kremlinul a trimis în Belarus un ofițer superior, pe comandantul șef al forțelor terestre ruse, Oleg Saliukov, care este unul dintre cei trei adjuncți nou-numiți ai lui Gherasimov. Saliukov ar putea avea scopul de a crea structuri de comandă și control necesare unui grup operațional de atac. Acestea sunt activități anormale care lasă impresia că Rusia va ataca Ucraina din Belarus, dar ISW evaluează în continuare că o astfel de ofensivă este un scenariu cu probabilitate scăzută în acest moment.

În concluzie, Kremlinul își păstrează obiectivele maximaliste de a pune mâna pe toată Ucraina, în ciuda evoluției defavorabile de până acum a războiului. A întârziat să-și repare greșelile timp de aproape un an și a optat în mod repetat pentru soluții pe termen scurt. Noile măsuri nu îi permit totuși să restabilească un curs favorabil desfășurării războiului foarte curând, iar defectele inițiale de proiectare a campaniei militare și pierderile suferite ulterior vor fi greu de înlocuit.

“Forțele ruse rămân periculoase, iar Ucraina are nevoie de sprijin susținut. Ucraina are nevoie de sprijin occidental suplimentar și în timp util pentru a se pregăti în mod adecvat acțiunile Rusiei prezentate mai sus”, mai arată ISW în analiza sa specială

Analiza integrală pe ISW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday