Marea Britanie. O analiză comandată de guvern recomandă interzicerea instalării de centrale pe gaz, în următorii zece ani, pentru îndeplinirea obiectivelor de mediu. Înlocuirea lor cu pompe de căldură presupune, totuși, investiții foarte mari.

The Telegraph citează un raport comandat de guvernul Marii Britanii, în scurta perioadă în care Lizz Truss a fost prim-ministru, și întocmit de o echipă condusă de parlamentarul Chris Skidmore. În cadrul analizei, experții indică faptul că strategia pentru îndeplinirea politicii “zero emisii” trebuie revizuită în următorul deceniu.

În raport este recunoscut faptul că tranziția către emisii zero va costa fiecare gospodărie britanică între 4.000 și 6.000 de lire sterline până în 2040, iar abia apoi investițiile făcute de fiecare vor deveni rentabile și vor duce la economisiri. Este subliniat faptul că aproape 500 de mii de gospodări nu vor putea face economii nici măcar pe termen lung, în cazul în care guvernul nu oferă mai multe forme de ajutor.

Strategia pentru zero emisii până în 2050 a fost semnată chiar de către Chris Skidmore în 2019, când era ministru. Acum, Skidmore a declarat pentru publicația britanică faptul că Marea Britanie a intrat într-o cursă cu alte țări care i-au urmat exemplul și chiar UK riscă să piardă. “Din 2019 și până în prezent, realitatea în care trăim s-a schimbat, după pandemie, izbucnirea războiului și instalarea crizei energetice, astfel că guvernul a cerut o reanalizare a strategiei către zero emisii”, mai scrie The Telegraph.

Acum, executivului i s-a recomandat să crească de cinci ori capacitățile de producție a energiei solare până în 2035. Această investiție s-ar traduce în 1.500 de kilometri pătrați de panouri fotovoltaice. Altă sugestie este interzicerea centralelor pe gaz până în 2033, și accelerarea programului de înlocuire a acestora cu pompe de căldură. Potrivit comisiei britanice pentru schimbări climatice, această schimbare, plus alte lucrări de eficientizare energetică a locuințelor, ar putea costa fiecare proprietar, în medie, 26 de mii de lire sterline.

Marea Britanie este printre liderii mondiali în privința combaterii schimbărilor climatice, scrie The Telegraph, mai ales după adoptarea strategiei din 2019. De asemenea, emisiile de dioxid de carbon din ultimii 20 de ani au scăzut la jumătate față de nivelul anului 1990, amintește publicația. De asemenea, la finalul summitului climatic de la Glasgow, din noiembrie 2021, cele mai multe dintre țările lumii, responsabile de 90% din PIB-ul la nivel global, și-au asumat un obiectiv de neutralitate climatică, însă nu toate au fixat termene clare până la care să le atingă.

Sursa: The Telegraph

Foto: Serhii Akhtemiichuk | Dreamstime.com

Folosim cookies