Suedia a descoperit cel mai mare zăcământ de metale rare din Europa, dar acesta nu va putea fi pus în valoare mai devreme de zece ani. Ar putea reduce dependența UE în tranziția către economia verde de China și Rusia.

Numit Per Geijer, zăcământul este situat la nord de Cercul Arctic, în Laponia și a fost descoperit de compania minieră de stat suedeză LKAB. Potrivit unui comunicat al acesteia, conține peste 1 milion de tone de oxizi de metale rare, indispensabile de exemplu în producția de mașini electrice, telefoane mobile sau centrale eoliene. Directorul executiv al companiei a precizat că este vorba de o estimare și că “nu știm de fapt cât de mare este zăcământul”. El spune că acestea nu vor putea ajunge efectiv pe piață mai devreme de 10-15 ani, dar timpul ar putea fi scurtat la jumătate dacă este accelerată faza aprobărilor birocratice.

Deși zăcămintele de metale rare nu sunt neapărat atât de rare precum le spune numele, cu adevărat dificilă este procesarea minereurilor în care acestea se găsesc în stare nativă. În prezent, peste 80% din capacitatea mondială de procesare a metalelor rare se află în China, iar o altă parte în Rusia. UE estimează că cererea de metale utilizate în motoarele de mașini electrice și turbinele eoliene va crește de cinci ori până în 2030.

Comisia Europeană lucrează la planuri de reducere a barierelor de reglementare în calea exploatării miniere și a producției de materiale critice precum litiu, cobalt și grafit, necesare pentru parcuri eoliene, panouri solare și vehicule electrice.

Sursa: FT

Foto: Antoine2k | Dreamstime.com

Folosim cookies