Un raport publicat de revista Science și citat de CNN arată că oamenii de știință de la ExxonMobile, o companie care produce petrol și gaze naturale, au anticipat cu exactitate încălzirea globală care urma să înceapă, încă de la finalul anilor 1970. Cu toate acestea, compania a negat public, timp de ani de zile, studiile legate de fenomen, spunând că este prost înțeles. 

Cercetătorii au analizat evoluțiile climatice în perioada 1977 – 2003 iar, conform raportului, aceștia au anticipat în mod corect creșterea treptată a temperaturilor pe termen lung, dar și când schimbările climatice provocate de om vor deveni vizibile.

Raportul a apărut după ce mai mulți cercetători și jurnaliști au strâns diverse documente ale companiei, care arătau că aceasta era conștientă de influența negativă pe care combustibilii fosili o au asupra mediului, încă din anii `70. Un expert citat de CNN subliniază că aceasta este prima evaluare sistematică a previziunilor climatice ale industriei combustibililor fosili”.

Cercetătorii au analizat peste 100 de rapoarte ale Exxon scrise între 1977 și 2014 și au selectat 12 dintre acestea, care conțineau proiecții climatice. În urma comparațiilor au ajuns la concluzia că între 63% și 83% dintre estimările companiei au fost precise în ceea ce privește încălzirea globală și efectele pe care aceasta le-a produs.

Potrivit raportului, Exxon a estimat o creștere a temperaturilor în medie de aproximativ 0,2 grade Celsius pe deceniu. De asemenea, a mai estimat și că omenirea își va da seama de efectele încălzirii climatice pentru prima dată în jurul anului 2000 și a calculat cât de mult dioxid de carbon ar produce efecte negative asupra mediului.

În ciuda tuturor datelor, Exxon a preferat de-a lungulul timpului să conteste la nivel public cercetările care trag un semnal de alarmă asupra efectelor schimbărilor climatice și chiar să susțină că știința climatică este prost înțeleasă. De altfel, compania a fost parte a unei investigații a Congresului, fiind acuzată că ar contribui la dezinformarea climatică. Raportul ar putea aduce o probă importantă împotriva sa în acest caz și, de asemenea, ar putea diminua încrederea în companie.

Reprezentanții companiei au negat informațiile, iar în ultimii ani aceasta și-a exprimat angajamentul față de respectarea Acordului de la Paris care prevede, printre altele, aplicarea unor măsuri care să prevină creșterea temperaturilor cu două grade celsius peste nivelurile preindustriale. De asemenea, s-a angajat să atingă pragul de emisii zero până în 2050.

Sursă: CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday