Bloomberg: Rusia ia în calcul impunerea unei taxe pentru producătorii de materii prime și majorarea dividendelor de la companiile de stat, în condițiile în care costul finanțării războiului a crescut.

Guvernul de la Moscova ia în considerare să impună o taxă unică producătorilor de îngrășăminte și de cărbune și să mărească dividendele în cazul companiilor de stat. De asemenea, vizează și să reducă din cheltuielile care nu au legătură cu apărarea și sectorul militar, scrie Bloomberg citând documente de lucru emise de către premierul rus la mijlocul lunii decembrie.

Tot luna trecută, executivul rus a ordonat alocarea a 2,4 miliarde de dolari pentru relocarea a 100 de mi de persoane din regiunea Herson, anexată ilegal toamna trecută, în Rusia. Această măsură este o recunoaștere indirectă că Moscova nu are mari speranțe că va reocupa teritoriile din care militarii ruși au fost alungați de ucraineni.

Bugetul de stat se află sub mari presiuni, la aproape un an de când Rusia a invadat Ucraina, iar costurile finanțării lui cresc. În tot acest timp, economia rusă se contractă sub efectul drasticelor sancțiuni impuse de SUA, UE, UK și alte state. În schimb, Vladimir Putin a declarat, la sfârșitul anului trecut, că nu va exista nicio limitare în privința cheltuielilor cu întreținerea armatei. 

Bloomberg arată că nu au fost luate decizii în privința majorării dividendelor sau a implementării taxei unice, pentru că autoritățile așteaptă întâi datele finale privind situația bugetară pe întreg anul 2022. Ministerul rus de Finanțe a prognozat un deficit bugetar de 2% din PIB pentru 2022 și pentru 2023.

Sursa: Bloomberg

Foto: Anohin | Dreamstime.com

Folosim cookies