La începutul analizei, CNN arată că în ultimul an dinainte de pandemie, adică în 2019, 155 de milioane de turiști chinezi au cheltuit peste 250 de miliarde de dolari în străinătate. Sumele de bani au scăzut puternic în ultimii trei ani, după ce guvernul de la Beijing a trecut la politica “zero-Covid” și a decis, practic, închiderea granițelor Chinei.

Dar după abandonarea acestei strategii, țara se pregătește de “marea redeschidere” duminică, 8 ianuarie, iar industria hotelieră mondială capătă speranța că va primi din nou milioane de turiști. Analiștii arată că deși numărul călătorilor chinezi nu va reveni instant la nivelul dinainte de pandemie, companiile, industriile și țările care se bazează pe acești turiști vor resimți un impuls.

China a înregistrat în 2019 o medie de circa 12 milioane de persoane pe lună care au părăsit țara cu avionul, dar media a scăzut dramatic, cu până la 95%, în ultimii trei ani, potrivit unui reprezentant al firmei de consultanță McKinsey. El a preconizat că numărul pasagerilor va urca până la șase milioane, în lunile de vară.

În momentul în care guvernul de la Beijing a anunțat, în decembrie, că nu va mai obliga persoanele care se întorc în China să intre în carantină, căutările de zboruri și cazări în străinătate a atins un maxim al ultimilor trei ani pe platforma Trip.com, mai scrie CNN. Rezervările în străinătate făcute cu ocazia Anului Nou Lunar, sărbătorit de chinezi între 21 și 27 ianuarie, au crescut de peste cinci ori, față de nivelul din 2021.

Cele mai populare destinații în rândul chinezilor sunt țările din regiunea Asia-Pacific, inclusiv Australia, Thailanda, Japonia, dar și SUA sau Marea Britanie se regăsesc în top 10, mai arată publicația americană. Totuși, analiștii băncii Goldman Sachs estimează că cel mai mult vor beneficia Hong Kong, Thailanda și Singapore, ale căror PIB-uri ar putea crește cu 7,6%, 2,9%, respectiv cu 1,2%. Un strateg al băncii canadiene de investiții TD Securities aduce în discuție faptul că turiștii au făcut economii serioase în ultimii ani și că nu este exclus să recurgă la “cheltuieli de răzbunare”, fenomen care s-a înregistrat și în alte țări, după relaxarea restricțiilor. 

Deși în China numărul cazurilor de coronavirus este în creștere, după relaxarea restricțiilor, puține sunt țările din Asia-Pacific care au decis să ceară teste Covid pentru vizitatorii chinezi. Pe această listă se regăsesc Japonia, Australia și Coreea de Sud, cărora li se alătură state de pe alte continente, cum ar fi SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania sau Italia. Uniunea Europeană a încurajat toate țările membre să ia măsuri similare, dar această recomandare a fost criticată de Asociația Internațională a Transportului Aerian, un grup de lobby al industriei aeriene.

Analiza integrală pe CNN

Foto: Yanz Island | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday