Washington. Republicanul Kevin McCarthy a fost ales președintele Camerei Reprezentanților, la a XV-a încercare, după scene haotice, în care membrii partidului său au fost pe punctul de a se lua la bătaie. În final, susținătorii lui Donald Trump au cedat, după o convorbire telefonică cu fostul președinte.

Republicanul Kevin McCarthy a fost ales președintele Camerei Reprezentanților a Statelor Unite sâmbătă dimineața, după patru zile și paisprezece încercări nereușite de a alege un speaker al camerei inferioare a Congresului american.

În urma alegerilor intermediare din noiembrie, republicanii au câștigat o majoritate fragilă, de numai patru voturi, dar 20 dintre aleșii acestui partid, conservatori extremiști, cei mai mulți dintre ei adepți ai lui Donald Trump, au refuzat să-l voteze pe McCarthy, considerat mai moderat.

De-a lungul celor patru zile în care a încercat să îi convingă să îl voteze, McCarthy le-a făcut acestora concesii extinse și, deși a primit în final votul, analiștii cred că republicanii greu vor strânge o majoritate atunci când vor fi de votat legi controversate.

O ultimă umilință suferită de McCarthy a avut loc la al paisprezecelea scrutin, când Matt Gaetz reprezentant de Florida și un susținător declarat al lui Trump s-a abținut, iar o scenă tensionată a fost pe punctul de a se transforma într-o încăierare chiar în plenul Camerei Reprezentanțlor. Astfel, republican Mike Rogers, care venise nervos “să-l convingă” pe Gaetz să voteze, a fost ținut fizic de colegii săi, înainte ca momentul să degenereze.

Potrivit agențiilor de știri americane, Gaetz a fost sunat de Donald Trump cu jumătate de oră înainte de al cinsprezecelea vot, iar McCarthy a devenit speaker cu 216 voturi pentru, deși ar fi avut nevoie de 218. Acest lucru a fost posibil pentru că cinci dintre republicanii duri, care până atunci votaseră pe oricine altcineva, s-au abținut de la vot.

În schimb, noul președinte al Camerei Reprezentanților a fost de acord ca orice parlamentar să poată cere demiterea sa, în orice moment. Acest lucru îi va limita semnificativ influența, fiind pasibil de a se confrunta cu un vot de demitere la orice act legislativ introdus pe ordinea de zi care nu va satisface unanimitatea membrilor Partidului Republican din Camera Reprezentanților.

Reuters observă că este de așteptat ca în anul următor Camera să blocheze adoptarea bugetului federal, o practică frecventă în perioada președinției lui Barack Obama, când republicanii au împins guvernul SUA în pragul incapacității de plată.

Surse alternative: Reuters, TWP

Folosim cookies