Sancționarea acestor active va fi foarte dificil de realizat, notează The Guardian. Trusturile care dețin active de miliarde de dolari în numele lui Roman Abramovici au fost modificate astfel încât să transfere dreptul de proprietate copiilor săi, cu puțin timp înainte ca oligarhul să fie sancționat de țările occidentale pentru legăturile pe care le are cu Kremlinul. Acțiunea ar fi luat start la începutul lui februarie 2022, odată cu primele amenințări cu sancțiuni din partea Occidentului, iar ultimele detalii ar fi fost puse la punct în ziua invadării Ucrainei, 24 februarie.

Scurgerea de informații a conținut mai multe documente, iar cele văzute de The Guardian sugerează că modificările i-au făcut pe cei șapte copii ai săi (cel mai mic are doar nouă ani) beneficiari ai trusturilor care dețin active în valoare de cel puțin patru miliarde de dolari, însă valoarea reală ar putea fi mult mai mare. Averea include “o flotă” de superiahturi, elicoptere și avioane private.

Experții în sancțiuni au spus că reorganizarea în detaliu a trusturilor ar putea complica eforturile de aplicare a sancțiunilor împotriva oligarhului și ar putea face încercările de a îngheța activele inutile. Spre deosebire de membrii familiilor unora dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Putin, multe familii de oligarhi au evitat restricțiile, arată publicația britanică.

Documentele par să fi fost obținute, arată The Guardian, ca urmare a unui atac cibernetic asupra unui furnizor de servicii offshore cu sediul în Cipru, administrator al trusturilor magnatului rus. Persoane care au intrat în posesia documentelor le-au împărtășit cu jurnaliștii de la The Guardian, dar au cerut protecția anonimatului.

Scurgerea de informații a permis ziariștilor să reconstruiască, în mare măsură, maniera în care oligarhul s-a folosit, timp de zeci de ani, de trusturi opace pentru a-și pune la loc sigur averea, în paradisuri offshore secrete. De asemenea, în lumina noilor informații, se întrevăd problemele cu care se vor confrunta autoritățile pentru a penetra aceste structuri complexe și a aplica sancțiuni.

Banii lui Abramovici au fost supuși unui control intens după ce Rusia a invadat Ucraina. Ziariștii amintesc că autoritățile din Jersey, o insulă britanică din Canalul Mânecii, au încercat să înghețe active de șapte miliarde de dolari în Insulele Anglo-Normande, iar SUA au confiscat două avioane private. FBI a arătat, în documentele depuse în instanță, că este de părere că miliardarul a modificat structura a două dintre trusturi, pentru ca fiii săi să aibă drept de proprietate.

Însă scurgerea de date demonstrează că reorganizarea a avut o cu totul altă amploare. Cu puțin timp înainte de 24 februarie, Abramovici a fost eliminat de pe lista beneficiarilor celor două trusturi identificate de FBI. În același timp, copiii săi au fost desemnați ca beneficiari pentru ate opt trusturi înființate în beneficiul tatălui lor. Ultimele retușuri ale reorganizării ar fi avut loc chiar în ziua invaziei.

Experții spun că modul în care omul de afaceri rus și-a transferat averea poate fi catalogat drept deliberat, dar nu ilegal. Reorganizarea trusturilor, au mai explicat experții, ar putea pune în dificultatea autoritățile occidentale care urmăresc confiscarea activelor lui Abramovici, deoarece trebuie acum să determine legal și justificat cine controlează în realitate averea de miliarde de dolari ale oligarhului, el însuși sau copiii acestuia.

Conform legislației americane, dacă o persoană sancționată de autorități deține, direct sau indirect, 50% sau mai mult din activele unei entități, acestea pot fi înghețate. Regulile sunt similare în Marea Britanie și UE, dar permit înghețarea activelor chiar și dacă procentul este mai mic de 50%, dacă persoana în cauză exercită control direct sau indirect asupra entității. În cazul lui Roman Abramovici, trusturile par să fi fost manipulate în așa fel încât să arate că nu omul de afaceri controlează legal activele. Fișierele sugerează că el nu deține niciun fel de control asupra trusturilor, în calitate de administrator sau protector.

Astfel, mai arată jurnaliștii britanici, Abramovici deține acum 49% din activele a șapte din 10 trusturi, iar restul de 51% sunt deținute de copiii acestuia. Ca urmare a reorganizării realizate la începutul lunii februarie 2022, alte active ale oligarhului, care sunt acum deținute de copiii acestuia, s-ar putea dovedi mai dificil de atribuit lui Roman Abramovici și, astfel, înghețate sau confiscate. 

Roman Abramovici se află acum pe lista oligarhilor ruși sancționați de UE și Marea Britanie pentru că ar fi beneficiat de pe urma relațiilor strânse cu președintele rus. Miliardarul a negat toate legăturile și a intentat acțiuni în justiție în încercarea de a înlătura restricțiile. Oligarhul nu a fost sancționat de SUA, la solicitarea Ucrainei, care a argumentat că Abramovici a încercat să medieze negocierile de pace între Kiev și Moscova, în vederea încheierii pe cale diplomatică a războiului.

Investigația completă pe The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday