Anul trecut a fost înregistrată o creștere a prețului pentru majoritatea alimentelor, lucru cauzat de începerea războiului din Ucraina, care a provocat îngrijorări cu privire la o posibilă lipsă a alimentelor, ceea ce a dus la cel mai ridicat indice al prețurilor înregistrat vreodată.

Indicele FAO al Organizației pentru Alimentație și Agricultură, care urmărește prețurile internaționale ale celor mai comercializate alimente, a avut media de 143,7 puncte în 2022, cu 14,3% mai mare decât în 2021. Acesta este cel mai ridicat nivel al prețurilor de când au început înregistrările, în anul 1990. Indicele crescuse deja cu 28% în 2021 față de anul precedent, pe fondul revenirii economiei mondiale după pandemia de Covid.

Prețurile alimentelor au început să crească semnificativ după ce Rusia a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, din cauza temerilor privind perturbarea comerțului din Marea Neagră. Totuși, în luna decembrie, indicele de referință a scăzut pentru a noua lună consecutiv la 132,4 puncte. În noiembrie, se afla la 135,00 de puncte. “Prețurile mai «calme» ale produselor alimentare sunt binevenite după doi ani foarte volatili”, a spus economistul șef al FAO, Maximo Torero.

Scăderea indicelui din luna decembrie a fost determinată de o reducere a prețului pentru uleiurile vegetale, împreună cu unele scăderi ale prețurilor la cereale și carne, dar atenuate de creșteri ușoare ale prețurilor zahărului și lactatelor.

Cu toate acestea, de-a lungul anului 2022, patru dintre cele cinci subcategorii de alimente ale FAO: cereale, carne, lactate și uleiuri vegetale au atins niveluri record, în timp ce cea de-a cincea categorie, zahărul, a atins cel mai mare nivel al ultimilor zece ani.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday