O analiză OilPrice.com arată că anul trecut SUA au devenit, în mod surprinzător, un exportator semnificativ de gaze lichefiate, exportând la fel de mult ca și Qatar, peste 81 de miliarde de metri cubi de GNL. Majoritatea acestei cantități a ajuns în Europa, iar specialiştii se aşteaptă ca în 2023, volumele de export să crească şi mai mult, pe fondul opririi exporturilor de gaze rusești.

Totuși, mai arată analiza, anul 2023 va rămâne unul dificil pentru țările UE, care dispun acum de mult mai puțin gaz rusesc față de 2022. Chiar și cu importuri mai mari din Statele Unite, ar putea apărea un deficit de aprovizionare ceea ce, probabil, va determina creşterea prețurilor GNL și scăderea cererii. Institutul pentru Economie Energetică și Analiză Financiară (ONG din domeniul energiei) a evidenţiat că Europa încă se confruntă cu un deficit energetic, chiar şi cu GNL-ul american primit, iar cantitățile care au mers către UE au creat deficite în Asia. Mai mult, Institutul mai arată că producătorii americani nu ar trebui să se bazeze pe o cerere pe termen lung a Europei, în condițiile în care Uniunea Europeană vrea o tranziţie cât mai rapidă de la combustibilii fosili, inclusiv gazele naturale, către energia verde, prin creșterea capacităților de producție eoliene și fotovoltaice. 

Gavin Maguire, de la Reuters, a remarcat într-un articol că exportatorii de GNL din SUA au generat venituri de 35 de miliarde de dolari în primele nouă luni ale anului 2022, comparativ cu doar 8,3 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă a anului precedent. Cea mai mare parte din această sumă ar fi obţinută din exporturile spre Europa. Dacă americanii aleg să construiască noi terminale de export pentru a satisface și cererea asiatică, acestea ar deveni pe termen lung  active puțin utilizate, cu investiții de miliarde de dolari greu de amortizat, cu excepția cazului în care aspiraţiile europene privind energia regenerabilă eșuează. Nici această ultimă variantă nu este exclusă, având în vedere dificultăţile de aprovizionare cu materii prime pentru construirea centralelor care furnizează energie verde, în special a celor fotovoltaice.

Analiză integrală pe Oil Price

Sursa Foto: Wkcode | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday