Prințul Harry a dezvăluit în autobiografia sa că a ucis 25 de talibani, în timpul serviciului militar din Afganistan din 2012, când a fost pilot de elicopter Apache.

Prințul Harry, duce de Sussex, a relatat că în timpul celui de-al doilea stagiu militar pe care l-a efectuat în Afganistan, în 2012, după ce a învățat să piloteze elicopterul de luptă Apache, a ucis 25 de talibani, potrivit unui fragment din cartea autobiografică “Spare” (Rezerva), care urmează să apară, și citat de publicația britanică The Telegraph.

Ducele rememorează că “în focul luptelor” nu s-a gândit la talibani ca la niște oameni, ci ca la niște “piese de șah, […] nişte răufăcători eliminați înainte ca aceștia să îi poată ucide pe cei buni”. El a enumerat în total șase misiuni, despre care a scris că nu este nici mândru, nici rușinat.

Prințul a notat, după ce a privit înregistrările din timpul misiunilor, de la bordul elicopterului său: “Mi-am propus să nu mă duc niciodată la culcare cu vreo îndoială dacă am făcut ceea ce trebuia… şi anume am tras în talibani și numai în talibani, fără civili în apropiere. Am vrut să mă întorc în Marea Britanie cu toate membrele, dar mai mult decât atât am vrut să mă întorc acasă cu conștiința intactă.”

Conform dezvăluirilor din cartea sa, unul dintre motivele pentru care nu resimte vină este amintirea știrilor din ziua de 11 septembrie 2001, când două avioane civile au fost deturnate în Turnurile Gemene din New York. Harry i-a descris pe autorii atacului drept “dușmani ai umanității” și a mai scris că lupta împotriva lor a fost un act de răzbunare pentru una dintre cele mai grave crime din istoria umanității.

Faptul că prinţul a discutat pentru prima oară despre numărul de luptători talibani pe care i-a ucis în timpul serviciului militar ar putea să ridice probleme referitoare la securitatea sa personală, subliniază publicația britanică. Conform experților în securitate, Ducele a fost considerat de mult timp o țintă mult râvnită a teroriștilor atât pentru statutul său regal, cât și pentru misiunile pe care le-a desfășurat în Afganistan.

Anul trecut, ducele de Sussex a atacat în justiție decizia Ministerului de Interne britanic de a nu-i oferi protecție completă lui și familiei sale atunci când vizitează Regatul Unit. Conform avocatului acestuia, Harry “nu se simte în siguranță” atunci când se află în Marea Britanie, după ce a renunțat la îndatoririle regale.

Prințul Harry a fost de două ori în Afganistan, prima dată în 2007/2008, când a fost controlor aerian în provincia Helmand (sudul țării), iar a doua oară în 2012, fiind pilot timp de 20 de săptămâni. Autobiografia sa va fi publicată în limba engleză pe 10 ianuarie. 

Sursă: The Telegraph

Folosim cookies