Financial Times scrie că numeroși experți în securitatea calculatoarelor și în mediul online au evaluat în ultima săptămână afirmația cercetătorilor chinezi care spun că au găsit o modalitate de a trece de cea mai comună formă de criptare a datelor din mediul online, folosind actuala generație de calculatoare cuantice. 

Cercetătorii se așteptau însă ca această tehnologie să nu prezinte un risc la adresa protejării datelor din mediul online decât peste câțiva ani. Metoda pe care cercetătorii chinezi au folosit-o a fost detaliată într-o lucrare științifică publicată la sfârșitul lunii decembrie și ar putea fi folosită pentru a sparge unul dintre cele mai comune algoritme criptografice, RSA. Cei 24 de specialiști din cadrul mai multor organisme academice și laboratoare de stat chineze spun că acest lucru a fost posibil datorită unui calculator cuantic cu doar 372 de qubiți (unitate de bază a calculului cuantic). 

Compania americană IBM a prezentat la începutul anului 2019 primul și cel mai puternic calculator cuantic comercial (433 de qubiți) și a precizat că va fi scos pe piață la începutul acestui an. Roger Grimes, expert în securitatea computerelor, explică faptul că, dacă rezultatele studiului cercetătorilor chinezi sunt corecte, tehnologia ar marca un moment de referință semnificativ în istoria securității computerelor.

Este o afirmație uriașă. Ar însemna că guvernele ar putea obține astfel secrete de stat ale altor guverne [folosind aceste computere cuantice]. Dacă rezultatele studiului sunt confirmate, cu accent pe «dacă», studiul ar reprezenta una dintre cele mai mari descoperiri din domeniul informaticii”, a declarat Roger Grimes. Alți cercetători sunt de părere că, deși teoria prezentată în studiu este solidă, încercarea de a o pune în practică ar putea depăși capacitățile actuale ale tehnologiei cuantice.

Este al doilea studiu în ultimul an care avertizează că securitatea cibernetică și criptarea datelor online se află în pericol. Matematicianul german Claus-Peter Schnorr a publicat anul trecut un algoritm în acest sens, despre care spunea că s-ar putea încadra în capacitățile computerelor convenționale. Studiul cercetătorilor chinezi pare să completeze teoria lui Schnorr, folosind un computer cuantic în locul unui calculator convențional. 

Chiar dacă afirmațiile studiului se dovedesc nefondate și nu pot fi confirmate, mai scrie Financial Times, experții atrag atenția că acesta evidențiază cursa pentru descoperirea unei tehnologii care să treacă de sistemele de criptare a datelor folosind computere cuantice, iar această cursă s-ar putea finaliza mult mai devreme decât se așteptau majoritatea specialiștilor. 

Sursa: Financial Times

Sursa Foto: Siarhei Yurchanka / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday