Actorii Olivia Hussey, acum în vârstă de 71 de ani, și Leonard Whiting, de 72 de ani, care i-au interpretat pe Julieta și Romeo în versiunea lui Franco Zeffirelli a ecranizării operei lui Shakespeare din 1968, cer peste 500 de milioane de dolari daune pentru scena de nud filmată pe când erau adolescenți. 

Hussey și Whiting aveau 15, respectiv 16 ani la momentul filmărilor și acuză Paramount Pictures de abuz sexual, hărțuire sexuală și fraudă. Actorii susțin că regizorul Franco Zeffirelli i-a făcut să creadă că “nu au de ales decât să filmeze nud” și ca urmare “au suferit daune emoționale și mentale timp de zeci de ani”.

Potrivit acestora, regizorul Franco Zeffirelli, care a murit în 2019, le-a spus inițial celor doi că vor purta lenjerie intimă de culoarea pielii. Însă în dimineața filmării, Zeffirelli le-a comunicat că vor purta doar machiaj corporal, iar camera va fi poziționată într-un mod în care să nu arate nuditate, dar părțile intime ale actorilor au ajuns totuși în film. Potrivit documentelor din instanță, cei doi au fost filmați nud fără știrea lor, încălcând legile din California și pe cele federale împotriva indecenței și exploatării copiilor.

Cele două vedete susțin că Zeffirelli le-a spus că trebuie să filmeze nud, pentru că filmul “va fi un eșec” și cariera lor va fi afectată. Actorii “au crezut că nu au de ales decât să filmeze nud cu machiaj corporal, așa cum le-a fost cerut”. Hussey și Whiting pretind că au suferit daune emoționale și mentale timp de zeci de ani, iar carierele lor nu au reflectat succesul filmului.

Totuși, Variety remarcă faptul că, într-un interviu din 2018, Hussey a apărat scena nud pe care a filmat-o în adolescență, afirmând că “Nimeni de vârsta mea nu făcuse asta înainte” și că Zeffirelli a filmat-o “cu gust”. Într-un alt interviu din 2018 pentru Fox News, ea a spus că scenele nud erau un subiect “tabu” în America la acea vreme, spre deosebire de filmele europene: “Nu a fost o problemă atât de mare. […] Iar Leonard nu a fost deloc timid! În mijlocul filmării, am uitat complet că nu aveam haine pe mine”.

Filmul și coloana sonoră au înregistrat un succes răsunător la acea vreme și au fost ulterior prezentate generațiilor de studenți care studiază piesa lui Shakespeare. Paramount Pictures nu a oferit niciun comentariu despre proces.

Surse alternative: Sky News, Variety

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday