Cotațiile petrolului european (BRENT) au înregistrat marți cea mai mare scădere zilnică (-4,4%) din ultimele trei luni, pe fondul incertitudinilor privind cererea din China.

Cotațiile petrolului au coborât cu peste 4%, într-o zi cu tranzacții volatile, sub presiunea datelor privind cererea slabă din China, a perspectivelor economice negative și a dolarului american mai puternic. 

Cotația de referință pentru piața europeană (petrolul Brent) a coborât cu 3,8 dolari, la 82,1 dolari pe baril, fiind cel mai mare declin zilnic din ultimele trei luni. Țițeiul american WTI a scăzut cu 3,3 dolari, la 76,9 dolari pe baril. Este un declin de 4,1%, cel mai mare din mai mult de o lună. Analiștii spun că este o scădere neașteptată, în condițiile în care la începutul sesiunii, ambele referințe au crescut cu 1 dolar pe baril.

“Există o mulțime de motive de îngrijorare aici – situația COVID-19 din China și teama de recesiune în viitorul apropiat pun presiune pe piețe”, a declarat un analist pentru Reuters. Investitorii se așteaptă ca cererea din China să scadă, în condițiile în care cel mai mare importator de țiței din lume continuă să lupte cu valuri de infecții Covid. Totuși, pe termen lung, faptul că autoritățile chineze renunță la politica extrem de strictă anti-Covid este considerat un lucru benefic pentru economia Chinei pe termen lung. 

În paralel, și cotațiile gazelor naturale pe piața olandeză continuă tendința de scădere din ultimele zile și se mențin sub nivelurile dinaintea războiului din Ucraina, ajutate de vremea caldă din aproape toată Europa. De altfel, în ultimele zile, s-au înregistrat temperaturi record în mai multe orașe europene. Temperaturi similare sunt prognozate și pentru următoarele două săptămâni, astfel că specialiștii se așteaptă la ieftinirea în continuare a gazelor naturale, mai ales că depozitele din Europa erau pline în proporție de 83,5% la 1 ianuarie, cu mult peste norma sezonieră de 70% din ultimii cinci ani.

Grafic: Trading Economics

Folosim cookies