“Este un fapt: suntem într-o cursă spațială. Ar trebui să fim atenți la modul în care ei vor pune mâna pe anumite locuri de pe Lună sub masca cercetării științifice, căci nu este exclus ca apoi să ne zică – plecați de aici, acesta este teritoriul nostru”, a declarat Bill Nelson, fost astronaut, acum administrator al NASA, într-un interviu pentru Politico. El a invocat un exemplu de pe Pământ, unde Armata chineză a stabilit baze pe Insulele Spratly (contestate), în Marea Chinei de Sud, iar apoi a pretins că acestea și apele din jurul lor fac parte din teritoriul propriu. Întrebat dacă SUA vor reuși să ajungă cu un echipaj uman pe Lună înaintea Chinei, Nelson a răspuns – “Cum o vrea Dumnezeu..”

Comentariile lui Nelson vin la 26 de zile de la întoarcerea pe Pământ a capsulei spațiale Orion, lansată în jurul Lunii în cadrul programului Artemis. Acesta prevede o a doua lansare în 2024, și o a treia, în 2025, care ar trebui să readucă un echipaj uman pe satelitul natural al Pământului.

Dar NASA nu a primit tot bugetul solicitat de la Congresul american, iar Nelson insistă pentru suplimentarea acestuia, arătând că deja programul Artemis are un an întârziere.

Deși Beijingul a anunțat obiectivul de a ateriza taikonauți (astronauți chinezi) pe Lună până la sfârșitul acestui deceniu, guvernul comunist chinez susține că astfel de preocupări cu privire la motivele sale sunt nefondate: “Explorarea și utilizarea pașnică a spațiului cosmic este efortul comun al umanității și ar trebui să beneficieze tuturor. China pledează pentru utilizarea pașnică a acestuia, se opune plasării de arme în spațiu și lucrează activ pentru construirea unei comunități cu un viitor comun pentru omenire în domeniul spațial”, a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington, într-un comunicat anterior.

În ultimii ani, Beijingul a lansat o serie de sonde și chiar un rover robotizat pentru a colecta mostre lunare, reușind să aselenizeze pe partea ascunsă a Lunii cu ajutorul unui satelit folosit ca stație de comunicații și teleghidare.

Anterior, Forțele Spațiale Americane (care sunt acum parte din armata SUA) și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la dezvoltarea rapidă a sistemelor spațiale chineze. “Este posibil ca ei să ne ajungă din urmă și să ne depășească. Au înregistrat un progres rapid, uimitor de rapid”, a declarat luna trecută generalul Nina Armagno, șeful acestei secțiuni militare americane.

Un raport recent al Pentagonului către Congres a evidențiat capacitatea Chinei nu doar de a ateriza pe partea ascunsă a Lunii, ci și îmbunătățirea capacității de a produce sisteme de lansare spațială pentru explorarea umană profundă a spațiului extraterestru.

Sursa: Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday