Fostul Papă Benedict al XVI-lea a murit la reședința sa din Vatican, la vârsta de 95 de ani, la aproape un deceniu după ce a renunțat la pontificat din cauza stării de sănătate. Actualul Papă, Francisc, a anunțat pe 28 decembrie că predecesorul său, Benedict al XVI-lea, în vârstă de 95 de ani, este foarte bolnav, starea sa de sănătate deteriorându-se în ultimele zile. Francisc a cerut atunci tuturor credincioșilor “o rugăciune specială pentru Papa Emerit Benedict”.

Joseph Ratzinger a devenit al 265-lea lider al Bisericii Romano-Catolice în aprilie 2005, sub numele de Benedict al XVI-lea. A fost primul papă german din ultimii o mie de ani, iar cardinalii l-au ales cu convingerea că va asigura continuitatea deciziilor luate de predecesorul său, Ioan Paul al II-lea. Benedict a demisionat în 2013, fiind primul pontif din ultimii 600 de ani care a făcut un astfel de pas, în loc să guverneze pe viață, invocând vârsta sa înaintată. Momentul a culminat însă unor scandaluri și declarații controversate.

Printre altele, Papa Benedict a sugerat că islamul este în mod firesc violent, a negat existența Holocaustului și a afirmat că folosirea prezervativului pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală nu face nimic altceva decât să le înrăutățească.

În 2012, pontificatul său este implicat în scandalul “Vatileaks”, care a scos la iveală corupția financiară și acuzațiile de șantaj sexual în rândul membrilor aparatului administrativ al Sfântului Scaun. Un tribunal de la Vatican l-a declarat vinovat pe fostul majordom al lui Benedict pentru furt de documente sensibile, care au ajuns ulterior în presă.

La începutul anului 2013, pe 11 februarie, Benedict și-a anunțat intenția de a demisiona, afirmând că nu mai are puterea fizică și mentală pentru a conduce Biserica. Anunțul-surpriză a șocat o întâlnire a cardinalilor. La 28 februarie, Benedict a demisionat oficial.

În 2022, un raport independent din Germania a arătat că Benedict a trecut cu vederea patru cazuri de abuz sexual în arhiepiscopia sa, pe când era Arhiepiscop de München, între 1977 și 1982. Fostul Papă și-a recunoscut ulterior greșelile și a cerut iertare.

Surse: BBC, DW

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday