Vladimir Putin și Xi Jinping au discutat în cadrul unei videoconferințe difuzate la televiziunea rusă de stat. Președintele rus l-a invitat pe omologul său chinez în vizită la Moscova în primăvara lui 2023 și a spus că, prin această vizită, ar vrea să demonstreze întregii lumi apropierea dintre cele două state. Reuters spune că efectuarea unei astfel de vizite ar arăta în mod clar susținerea Beijingul față de invazia Rusiei din Ucraina. Totuși, Xi Jinping nu a răspuns direct invitației, iar în comunicatul de după întâlnire, administrația de la Beijing nu menționează despre această invitație. 

Putin a mai spus și că își dorește ca cele două state să își consolideze cooperarea la nivel militar argumentând “cooperarea dintre Rusia și China pe arena internațională servește la formarea unei ordini mondiale juste”. De altfel, Xi Jinping a susținut opinia liderului de la Kremlin declarând că și China este pregătită pentru intensificarea cooperării strategice dintre cele două state în contextul internațional actual: “În fața unei situații internaționale dificile, extrem de ambigue, suntem pregătiți să creștem cooperarea strategică, să oferim reciproc oportunități de dezvoltare”

Reuters explică faptul că relația dintre cele două state s-a consolidat după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, devenind cea mai bună de până acum, așa cum au subliniat și cei doi președinți. Deși de atunci, statele occidentale au stabilit în repetate rânduri sancțiuni împotriva Rusiei, China s-a abținut constant de la astfel de acțiuni, limitându-se doar la a sublinia necesitatea păcii. De asemenea, Beijingul nu a oferit până acum niciun sprijin material Rusiei, ceea ce a scutit-o de orice sancțiune pe care Occidentul ar putea să o aplice împotriva sa.

Totuși, exporturile rusești către China s-au consolidat de la debutul războiului. Rusia a devenit astfel cel mai mare furnizor de petrol al Beijingului. Conform CNN, analiștii urmăresc în cadrul discuției de azi semne care să arate o posibil[ slăbire a susținerii pe care China o acordă Rusiei. Mai ales că situația din statul condus de Xi Jinping a devenit din ce în ce mai rea după ce acesta a decis să renunțe la politica Zero Covid, acest moment fiind precedat de proteste majore la nivelul întregii țări.

Situația Rusiei este de asemenea dificilă. În ciuda victoriei rapide pe care Putin o preconiza la începutul invaziei, armata sa a dovedit că suferă de importante lipsuri, care au dus la eșecuri pe câmpul de luptă și la scăderea moralului armatei și al populației. Ieri, Rusia a lansat cel mai puternic atac efectuat până acum asupra infrastructurii civile critice a Ucrainei, lăsând orașe întregi fără electricitate în ajunul Anului Nou.

Surse: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday