SUA iau în considerare testarea apei din toaletele curselor aeriene internaționale, pentru depistarea unor eventuale noi variante de Covid. UE a decis că reintroducerea testelor, după eliminarea restricțiilor de călătorie pentru chinezi, “nu se justifică”.

Statele Unite iau în considerare prelevarea de probe din apele uzate ale avioanelor care efectuează curse internaționale, pentru a urmări și depista orice eventuale noi variante de Covid. Trei experți în boli infecțioase au declarat pentru The Guardian că o astfel de măsură ar fi mult mai eficientă decât testarea celor care vin din China, introdusă în această săptămână.

Agenția de sănătate a Uniunii Europene a decis că reintroducerea la nivelul UE a testării obligatorii pentru călătorii din China “nu se justifică”, având în vedere “imunitatea mai mare a populației din UE”. 75% din populația UE este vaccinată, dar în România rata nu a depășit 43%.

O modelare făcută de experții britanici în sănătate publică arată că aproximativ 9.000 de oameni mor acum zilnic în China, dublu față de săptămâna anterioară. Guvernul comunist a ridicat restricțiile în urma protestelor de la începutul lunii decembrie, ceea ce a dus la aproximativ 100 de mii de decese numai în această ultimă lună a anului. Modelarea britanicilor mai arată că vârful epidemic va fi atins în China la jumătatea lunii ianuarie, cu 3,7 milioane de cazuri noi și 25 de mii de decese pe zi. Totuși, autoritățile chineze, care au renunțat inclusiv la testarea de masă, raportează doar câteva mii de cazuri pe zi. OMS cere acestora să facă publice informațiile reale despre datele epidemice și despre apariția unor eventuale noi variante.

În vară, cercetătorii francezi au demonstrat că testarea pasagerilor nu este eficientă, arătând că recoltarea unor probe din apele uzate ale unor aeronave care veniseră din Etiopia indicau prezența Omicron, deși toți pasagerii de la bordul lor fuseseră testați, cu rezultat negativ, înainte de îmbarcare.

Sursă alternativă: The Guardian

Folosim cookies