The Guardian arată, într-o analiză, că producătorul chinez de sisteme de supraveghere Hikvision a pus la dispoziția poliției chineze un instrument pentru detectarea protestelor, folosind camerele de supraveghere și de luat vederi. Concret, explică publicația britanică, autoritățile pot seta “alarme” care se declanșează când sunt identificate anumite tipuri de comportamente: “perturbarea ordinii în locurile publice de către o mulțime, întruniri ilegale, proteste, manifestații, semnări de petiții”. Aceste sisteme Hikvision pot fi achiziționate și în România. Au fost interzise în noiembrie în SUA, în urma unei decizii a guvernului.

Firma nu explică modul în care funcționează alarmele”, însă arată că ele pot fi setate și pentru alte tipuri de comportamente, în scopul detectării furturilor, traficului de persoane sau a pornografiei. Mai mult, conform documentului tehnic al Hikvision, sunt colectate date ale persoanelor fizice pe care clienții firmei le pot accesa, precum statutul politic, religia, etnia, și descrieri fizice, cum ar fi lungimea părului, culoarea hainelor, intervalul de vârstă sau dacă o persoană poartă ochelari.

Charles Rollet de la IPVM, un grup de cercetare în industria de securitate și supraveghere, a declarat că “alarmele ridică probleme semnificative privind libertatea de întrunire și libertatea religioasă […] Aceste două drepturi sunt incluse în Constituția Republicii Populare Chineze, dar, în realitate, guvernul le reprimă foarte dur. Așadar, sunt îngrijorat de modul în care tehnologia poate facilita urmărirea grupurilor reprimate.”

Aceste descoperiri vin la o lună de la izbucnirea protestelor în masă împotriva politicii “zero-Covid” pe întreg teritoriul Chinei. Chiar dacă demonstrațiile au dus la o relaxare a restricțiilor de către guvern, mulți protestatari au primit ulterior apeluri sau amenzi din partea poliției.

Deși este cunoscută pentru camerele sale de supraveghere, Hikvision s-a extins și în dezvoltarea și furnizarea de platforme pentru poliție și alte forțe de ordine cu scopul menținerii, gestionării, analizei și răspunsului la informațiile colectate prin intermediul numeroaselor camere instalate pe întreg teritoriul chinez. Compania își prezintă platforma, Infovision IoT, ca pe un mijloc de a “oferi servicii și decizii inteligente de securitate publică” pentru poliție, pentru a atenua “alocarea inegală a resurselor, volumul mare de muncă, incapacitatea de a partaja date”.

Compania a fost criticată în trecut pentru că a dezvoltat capacități de detectare a uigurilor și a altor minorități din China. În 2018, aceasta a câștigat un contract pentru a instala sisteme de recunoaștere facială la intrarea în 967 de moschei, precum și în taberele de reeducare în care au fost reținuți membri ai unor minorități etnice. Acestea sunt doar o mică parte din campania mai amplă a guvernului chinez de a utiliza tehnologia pentru a monitoriza și urmări membrii grupurilor religioase și ai altor minorități, scrie The Guardian. Organizația Națiunilor Unite a afirmat într-un raport că acțiunile Chinei împotriva uigurilor pot fi considerate “crime împotriva umanității”.

Analiza integrală pe The Guardian

Foto: Stefano Carnevali | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday