Marea Britanie. Experții avertizează că obiectivul guvernului de a reduce numărul fumătorilor sub 5% din populație va fi atins abia în 2039, cu un deceniu mai târziu decât termenul stabilit. Argumentează că actualele măsuri nu mai funcționează.

Cea mai mare organizație independentă de cercetare a cancerului din lume, Cancer Research UK, transmite că guvernul de la Londra nu va reuși să-și atingă obiectivul de a transforma Marea Britanie într-o țară “fără fumători” până în 2030. Experții spun că progresul înregistrat în ceea ce privește reducerea numărului de fumători a “încetinit”, iar, pe baza trendului actual, guvernul britanic nu va reuși să atingă acest obiectiv până în 2039. Un raport al organizației indică faptul că, în 2030, 8,3% din populația Marii Britanii va fi fumătoare.

În 2019, miniștrii britanici au lansat un proiect ambițios pentru a transforma Regatul Unit într-o țară “fără fumători” (smoke-free), precizând că obiectivul va fi atins atunci când numărul fumătorilor adulți la nivel național va scădea sub 5%. Atunci, au țintit anul 2030 pentru îndeplinirea obiectivului.

În acest context, organizația a cerut ministrului Sănătății, Steve Barclay, să amplifice eforturile de a reduce numărul fumătorilor, inclusiv prin creșterea vârstei legale de la care populația poate cumpăra țigări și prin investiții în dezvoltarea serviciilor pentru renunțat la fumat. Dacă guvernul britanic nu poate susține financiar introducerea acestor măsuri, atunci ar trebui să majoreze prețul tutunului, spune organizația. 

Fumatul rămâne cea mai mare și ușor de prevenit cauză a apariție cancerului și, implicit, a decesului în Marea Britanie, iar guvernul are puterea de a schimba situația. Prin acțiuni îndrăznețe putem asigura un viitor fără tutun, pentru a reduce decesele provocate de cancer”, a argumentat Michelle Mitchel, directorul organizației Cancer Research UK. 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie a precizat că guvernul rămâne dedicat proiectului de a reduce numărul fumătorilor până la finalul deceniului, iar măsurile adoptate au dus la reducerea procentului fumătorilor la cel mai scăzut nivel din istorie, dar spune că ministerul va lua în considerare propunerile organizației independente. 

Sursa: Sky News

Folosim cookies