Biroul britanic de Meteorologie a transmis că 2022 va fi amintit ca anul cu cele mai ridicate temperaturi și cea mai extremă vreme, din cauza valului de căldură resimțit în iulie, când termometrele au arătat pentru prima dată 40 de grade Celsius în Regatul Unit, mai exact pe 19 iulie la Lincolnshire, la Marea Nordului.

Datele provizorii relevă faptul că temperatura medie a acestui an va stabilii un nou record, depășind vechea maximă de 9,88 grade celsius din 2014, însă temperatura medie exactă va fi confirmată în 2023.

Meteorologii au subliniat faptul că datele arată impactul real al crizei climatice, întrucât cei mai călduroși zece ani de când se țin evidențele în Marea Britanie s-au înregistrat din 2003 și până astăzi.

Mark McCarthy, șeful Centrului Național de Informare Climatică al Met Office, a declarat că “2022 va fi cel mai cald an înregistrat pentru Marea Britanie, și deși majoritatea își va aminti doar de căldura extremă a verii, ceea ce a fost surprinzător pentru anul acesta a fost temperatura ridicată, relativ constantă, de-a lungul anului, fiecare lună, cu excepția lunii decembrie, a fost mai caldă decât media.”

Acesta a adăugat că “temperaturile ridicate confirmă impactul real pe care îl au schimbărilor climatice induse de om. Chiar dacă acest lucru nu înseamnă că fiecare an va fi cel mai călduros înregistrat, încălzirea globală va continua să crească șansele ca următorii ani să fie din ce în ce mai călduroși”.

În perioada caniculară din iulie, Met Office a emis primul său avertisment roșu pentru căldură extremă cu impact larg răspândit. De asemenea, Regatul Unit s-a confruntat și cu lipsa severă a precipitațiilor, cea mai mare parte a țării fiind încă afectată de secetele care au început în luna august. Pe de altă parte, luna decembrie a acestui an a adus cele mai reci două săptămâni din 2010 și până în prezent. Temperaturile au scăzut la -17,3 grade Celsius în Aberdeenshire, estul Scoției.

Surse alternative: The Guardian, Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday