Financial Times a consultat 37 de economiști, iar 90% dintre aceștia consideră că Zona Euro se află deja în recesiune, iar că PIB-ul se va micșora cu 0,01% anul viitor. Și-au argumentat estimările, pesimiste în comparaţie cu cele ale Comisiei Europene şi BCE (care au prezis că va economia va crește cu 0,3%, respectiv 0,5%), prin prisma inflației foarte ridicate și a deficitului potențial de energie care ar putea duce la scăderea producției și la o inversare a tendințelor de pe piața muncii.

Piețele de gaze din Europa rămân un risc cheie. Întreruperi suplimentare ale aprovizionării, sau o iarnă deosebit de rece, ar putea duce la creșterea tensiunilor și a prețurilor, forțând o nouă rundă de adaptare și scădere a cererii, a spus Chiara Zangarelli, economist la Morgan Stanley.

Cu toate acestea, majoritatea economiștilor spun că Europa a trecut deja de cea mai grea parte a crizei energetice declanșată de războiul din Ucraina, fiind ajutată de toamna blândă care a permis un consum redus al gazelor naturale și a lăsat depozitele aproape pline. Totuși, mulți analiști se tem că perspectiva raționalizării energiei ar putea reveni anul viitor, în special dacă iarna aceasta va fi neobișnuit de rece și de lungă, ceea ce va duce la epuizarea stocurilor, sau dacă fluxurile de gaze din Rusia vor fi reduse și mai mult în 2023.

Carsten Brzeski, șeful departamentului de cercetare macro la ING Bank, a declarat: “Stocurile de gaze scad rapid acum. Există încă riscul unei crize de aprovizionare cu energie în această iarnă. În plus, iarna viitoare va fi și mai dificilă“.

Până acum, statele europene au reșit să își reducă dependența de importurile rusești apelând la Norvegia, SUA sau la statele din Orientul Mijlociu.

Analiștii mai estimează că încetinirea economiei, la care se adaugă costurile semnificativ mai mari ale creditelor ipotecare, va declanșa o inversare bruscă a tendinței de pe piața imobiliară. Banca Centrală Europeană a majorat rata dobânzii de referință cu 2,5 puncte procentuale în cursul acestui an și probabil va continua să o crească și în 2023, ceea ce va duce la scăderea prețurilor locuințelor rezidențiale din Zona Euro cu 4,7%.

Potrivit economiștilor, inflația din Zona Euro va rămâne peste pragul de 2% pentru încă cel puțin doi ani. În medie, cei chestionați se așteaptă ca prețurile să crească cu puțin peste 6% anul viitor și cu 2,7% în 2024. Aceste previziuni sunt mai optimiste decât cele ale BCE, care, la începutul acestei luni, preconiza că prețurile vor creşte, în medie, cu 6,3% anul viitor și 3,4% peste doi ani.

Analiză integrală la Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday