Planul Moscovei de a invada şi cuceri Ucraina a fost folosit, conform unei analize Financial Times, şi în 1979, când Uniunea Sovietică a invadat Afganistanul. Acum 43 de ani, o bună parte dintre soldaţii ruși au fost parașutați pe principalul aerodrom afgan cu intenţia de a captura capitala, de a ucide președintele și de a instala un regim clientelar, în timp ce tancurile și infanteria au trecut granița prin alte zone. 

Kremlinul se aştepta atunci la o victorie rapidă. Vladimir Putin a folosit acelaşi plan patru decenii mai târziu, imaginându-şi, în mod similar, o capturare rapidă a Kievului urmată de capitularea ucrainenilor. Conform lui Mark Galeotti, expert specializat în istoria Rusiei, “există o paralelă directă și deprimantă între modul în care un grup de bărbați vârstnici de la Kremlin a luat o decizie proastă de a invada Afganistanul și modul în care un alt grup de bărbați vârstnici de la Kremlin a luat decizia de a invada Ucraina […] În ambele cazuri, militarii trimiși pe front au considerat că invazia este o idee proastă”.

Invazia URSS în Afganistan s-a soldat cu 15 mii de morți în rândul trupelor sovietice și a dus la un calvar care a ţinut zece ani şi s-a încheiat doar după retragerea sovietică. În Ucraina, se estimează că aproximativ 100 de mii de soldați ruși au fost uciși sau răniți în doar zece luni. Forțele rusești nu au reușit să cucerească capitala Kiev, iar trupele ucrainene le-au alungat din mai mult de jumătate din teritoriul pe care l-au ocupat. Cu toate acestea, Moscova rămâne aparent imperturbabilă: Ucraina a avertizat în repetate rânduri că Rusia plănuiește un alt atac terestru asupra capitalei, în ciuda capacității sale epuizate de a lansa o altă ofensivă terestră majoră.

Ucraina a primit, pe parcursul războiului, ajutoare militare în valoare de peste 40 de miliarde de dolari. În plus, SUA va trimite sistemul său de apărare antiaeriană Patriot ca parte a unui alt transfer de arme în valoare de 1,85 miliarde de dolari. Până acum, însă, Occidentul – precaut să nu escaladeze un conflict care ar putea duce la o confruntare directă între țările NATO și Rusia – s-a opus furnizării tancurilor moderne, rachetelor cu rază lungă de acțiune și avioanelor cu reacție solicitate de Kiev. Domitilla Sagramoso, expert în securitatea Rusiei la King’s College din Londra, a declarat: O întrebare cheie pentru 2023 este cât de mult sprijin militar va continua să ofere Occidentul Ucrainei – și ce fel”. 

Consilierii occidentali din domeniul apărării subliniază că, într-un război, importanţa moralului armatelor şi a calităţii strategice detronează numărul artileriilor militare sau trupelor. “Forțele ucrainene se confruntă cu propriile probleme. Pierderile lor sunt mari, unele unități suferă de oboseală extremă și au nevoie de mai multe arme și muniții […] Dar moralul și determinarea lor sunt încă incomparabil mai mari faţă de cele ale adversarilor lor și au fost mult mai eficiente decât rușii în ceea ce privește mobilizarea”. Astfel, FT explică faptul că Putin a supraestimat capacitatea de a cuceri teritorii-cheie din Ucraina, iar forţele ruseşti continuă să aibă “un moral scăzut și standarde slabe în ceea ce privește tacticile de arme combinate și coordonarea pe câmpul de luptă”.

Societatea civilă ucraineană este unită şi sprijină eforturile de război. IT-iștii ucraineni au conceput aplicații pentru a-și ajuta trupele să localizeze pozițiile rusești, bucătarii gătesc mâncare pentru soldații ucraineni de pe linia frontului, iar voluntarii continuă să strângă fonduri pentru a cumpăra provizii, precum truse de prim ajutor și ochelari de vedere pe timp de noapte. Un sondaj de acum două luni a arătat că 70% dintre ucraineni doresc să continue lupta până când vor obține victoria, iar pentru peste 90% victoria înseamnă recucerirea tuturor teritoriilor cucerite de Rusia, inclusiv Crimeea, anexată în 2014.

În schimb, sprijinul civil al rușilor pentru război s-a înjumătățit între iunie și noiembrie, ajungând la 27%, potrivit unui sondaj neverificat al Kremlinului şi raportat de publicația de știri Meduza. Putin a lansat un val de atacuri cu rachete și drone asupra infrastructurii energetice a Ucrainei pentru a încerca să demoralizeze poporul şi trupele ucrainene și să declanşeze un val de refugiați în Europa. El a amenințat cu noi tăieri ale livrărilor de gaz din Occident pe măsură ce se instalează iarna. Mark Galeotti mai afirmă că, într-o era modernă a războiului, deşi ambele părţi ar conveni să înceteze agresiunile de pe front, acesta poate continua şi fără focul de artilerii: “Agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei ar putea continua prin alte mijloace. Caracterul războiului modern se poate schimba, dar la fel și natura păcii […] Acesta este un lucru la care Occidentul trebuie să se gândească”.

Analiză integrală la Financial Times

Foto: Mikhail Semenov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday