Oficialii americani estimează că bilanțul victimelor va continua să crească, iar furtuna să mai continue cel puțin 24 de ore. Până acum, fenomenele meteo extreme au provocat 27 de decese în statul New York, acesta fiind și cel mai afectat de viscol. Oficialii echipelor de salvare descriu o situație extremă, fiind descoperite persoane decedate în mașini. Decese cauzate de furtună au fost raportate în toată țara, inclusiv zece în Ohio, șase în Missouri, Kansas și Kentucky, unul în Vermont și unul în Wisconsin, două în Colorado. În majoritatea cazurilor, a fost vorba despre accidente rutiere.

Luni seara, președintele Joe Biden a autorizat un pachet de asistență guvernamentală pentru a susține comunitățile locale din statul New York. Inima mea este alături de cei care și-au pierdut persoane dragi în acest weekend. Mă rog pentru voi!”, a transmis Biden într-un mesaj pe Twitter la începutul zilei.

Și guvernatorul New York-ului, Kathy Hochul, a subliniat că este foarte important ca oamenii să rămână acasă și să evite să iasă pe stradă pe cât posibil. “Chiar dacă pare că este pe cale să se oprească, este mult prea devreme pentru a fi siguri de acest lucru”, a spus Hochul. Guvernatorul a mai adăugat că unele orașe din vestul New York-ului au fost acoperite cu un metru de zăpadă doar în cursul nopții trecute, adăugând că acesta este “un război cu mama natură”.

Peste 15 mii de zboruri au fost anulate din cauza viscolului în ultimele zile, dintre care 2.600 doar luni. În Buffalo, Serviciul Național de Meteorologie a anunțat că se așteaptă ca stratului de zăpadă sa i se adauge încă 35 de centimetri în plus față de cei câțiva metri care au lăsat deja orașul acoperit de cantități uriașe de zăpadă.

Autoritățile locale cred că în statul New York, numărul morților îl va depăși probabil pe cel al viscolului din 1977, când au murit aproape 30 de persoane: “Ne așteptăm să ne confruntăm cu mai multe decese din cauza furtunii în curs”. Vremea extremă a făcut ca temperaturile să scadă sub 0 grade Celsius în 48 de state în acest weekend, inclusiv în Texas și de-a lungul graniței cu Mexic.

Sursă: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday