Pe piețele internaționale, un euro se tranzacționează marți dimineața la peste 1,06 USD, o valoare similară cu cea din mai 2022. Moneda americană pare a-și fi atins vârful în septembrie, când a depășit euro pentru prima dată și a rămas la o valoare mai mare decât acesta până după prima săptămână din noiembrie.

Schimbarea de trend pare însă acum confirmată, investitorii evaluând că recesiunea este mai probabilă în Europa decât în SUA, ceea ce îi face să caute mai des refugiu în titluri denominate în euro decât în acțiuni ale unor companii europene.

Pe de altă parte, presiunile inflaționiste din SUA continuă să se reducă, ceea ce face mai probabilă și mai apropiată o stopare a creșterii dobânzilor la dolar decât la euro. Săptămâna trecută, BCE a ridicat cu 0,5% dobânda de referință, și a reiterat că vor urma și alte creșteri. La începutul anului 2022, raportul euro/dolar era de 1,12, ceea ce înseamnă că, în ciuda revenirii de la finalul anului, euro tot a pierdut aproape 6% față de moneda americană.

Între timp, țițeiul european de referință (BRENT) s-a scumpit la peste 84 de dolari, față de 80 de dolari pe baril înainte de sărbători, influențat de scăderea dolarului american. Totuși, cotația petrolului pare a se fi stabilizat în această zonă, după impunerea restricțiilor de export pentru cel rusesc, la începutul lunii.

La cursul oficial din România, Euro este cotat la 4,90 de lei, iar dolarul american la 4,61 de lei.

Sursă grafic: Trading Economics

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday