UPDATE: Funcția #ThereIsHelp a fost restabilită la aproximativ 15 ore de la anunțul inițial că va fi temporar dezactivată. Conform Reuters, mai mulți utilizatori au făcut presiuni în acest sens.

Musk a scris pe Twitter că funcția este încă acolo și că informația despre dezactivare ar fi un Fake News, însă Ella Irwin, șefa departamentului de siguranță a Twitter, a confirmat anterior că funcția a fost dezactivată până săptămâna viitoare.

Știrea inițială: Funcţia, cunoscută sub numele de #ThereIsHelp, afişa, pentru utilizatorii care căutau materiale sensibile, linii de prevenire a suicidului, numere de telefon ale unor organizații de sprijin referitoare la sănătatea mintală, HIV, vaccinuri, sau raportarea exploatării sexuale a copiilor, COVID-19, violența bazată pe gen, dezastre naturale și libertatea de exprimare. Înlăturarea acesteia ar putea spori îngrijorarea cu privire la utilizatorii vulnerabili de pe Twitter. 

Musk a declarat că vizualizările de conținut dăunător sunt în scădere de când a preluat conducerea și a publicat pe Twitter grafice care demonstrează o tendință descendentă. Cu toate acestea, cercetătorii și grupurile pentru drepturile civile au urmărit o creștere a numărului de tweet-uri cu insulte rasiale și alte tipuri de conținut care incită la ură.

Şefa departamentului de încredere și siguranță al Twitter, Ella Irwin, a declarat pentru Reuters: “Ne așteptăm să avem funcţia disponibilă din nou săptămâna viitoare. Știm că aceste indicații sunt utile în multe cazuri și vrem doar să ne asigurăm că funcționează corect și continuă să fie relevante”.

Eirliani Abdul Rahman, fost consultant de conținut de pe Twitter, a subliniat că dispariția #ThereIsHelp a fost “extrem de deconcertantă și profund tulburătoare. Chiar dacă a fost eliminată doar temporar pentru a face loc unor îmbunătățiri, în mod normal, ar trebui să lucrezi la ea în paralel, nu să o elimini”.

Alex Goldenberg, analist principal de informații la Network Contagion Research Institute, o organizație non-profit, a publicat în august un studiu care arată că mențiunile lunare pe Twitter ale unor termeni asociați cu automutilarea au crescut cu peste 500% față de anul trecut. Acesta a declarat: “Dacă această decizie este reprezentativă pentru o schimbare de politică prin care se arată că nu se mai iau în serios aceste probleme, este extraordinar de periculos. Se află în contradicție cu angajamentele anterioare ale lui Musk de a prioritiza siguranța copiilor”.

Twitter a iniţiat unele mesaje ale funcţiei #ThereIsHelp în urmă cu aproximativ cinci ani, iar unele dintre ele au fost disponibile în peste 30 de țări, potrivit unor tweet-uri ale companiei. Într-una dintre postările de pe blogul său despre această funcție, Twitter a declarat că are responsabilitatea de a se asigura că utilizatorii pot “să acceseze și să primească asistență atunci când au cea mai mare nevoie de ea”.

Deşi Elon Musk a declarat că dorește să combată conţinutul legat de abuzuri asupra copiilor de pe Twitter și a criticat modul în care foştii proprietari ai companiei au abordat problema, el a redus semnificativ numărul echipelor implicate în consolidarea materialelor potențial inacceptabile.

Surse alternative: Reuters, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday