După luni de zile în care au fost audiați sute de martori, comisia parlamentară de anchetă, dominată de democrați, a conchis că “dovezile adunate au condus la o concluzie absolută și simplă: cauza determinantă a evenimentelor din 6 ianuarie a fost un om – fostul președinte Donald Trump, pe care l-au urmat mulți alții. Fără implicarea lui, niciunul dintre evenimentele din 6 ianuarie nu ar fi avut loc”.

Documentul de 845 de pagini susține că ancheta parlamentară a încercat să ajungă “în profunzimea evenimentelor”, pentru a determina cauzele acestora. “În audierile Comisiei, am prezentat dovezi ale unui plan în mai multe părți menit să întoarcă rezultatele alegerilor prezidențiale din 2020”, se mai arată în document. Una dintre cele mai devastatoare mărturii a venit de la fostul consilier de la Casa Albă, Cassidy Hutchinson, care și-a amintit că “fostul președinte chiar dorea să se alăture mulțimii în acea zi. Ne uitam la clădirea Capitoliului devastată din cauza unei minciuni”, a spus Hutchinson. O serie de alți asistenți și apropiați ai lui Trump, din interiorul și din afara administrației sale, au refuzat să coopereze.

Raportul conchide că Donald Trump și apropiații săi au făcut eforturi, în săptămânile de după alegeri, “pentru a obstrucționa, împiedica sau influența în mod corupt numărarea voturilor electorilor la procedura parlamentară din 6 ianuarie”. Fostul președinte a refuzat public să-și accepte înfrângerea, deși unii au spus că părea să înțeleagă că a pierdut, se arată în raport. Eforturile lui Trump, mai arată documentul, s-au concentrat în primul rând pe determinarea vicepreședintelui Mike Pence “să-și afirme și apoi să exercite puteri ilegale și fără precedent, pentru a modifica unilateral rezultatul real al alegerilor”.

Trump “a convocat o mulțime, compusă inclusiv din extremiști înarmați și adepți ai teoriei conspirației”, pe care “i-a incitat” să pătrundă în Capitoliu, se arată în raport.

Revoltele nu s-au oprit până când Trump nu le-a cerut adepților săi să se retragă, câteva ore mai târziu, “dar nu înainte ca Capitoliul să fie invadat, procedura validării alegerilor a fost oprită, vicepreședintele, familia lui și mulți alții au fost puși în pericol, iar peste 140 de ofițeri au fost atacați și grav răniți de revoltății mafiei”, se arată în raport.

Procurorul general Merrick Garland a numit luna trecută un consilier special pentru a-l investiga pe fostul președinte în legătură atât cu rolul său în atacul din 6 ianuarie, cât și cu păstrarea unor documente secrete la reședința sa din Florida.

Din cele 900 de persoane, puse deja sub acuzare de către procurori, în legătură cu evenimentele din 6 ianuarie, aproape 500 au fost condamnate sau au pledat vinovat.

Sursă alternativă: Financial Times

Foto: Debra Reschoff Ahearn | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday