Invazia brutală a Rusiei în Ucraina a dus la ruperea a aproape tuturor legăturilor între Moscova și SUA și UE, de la energie, la călătorii sau comerț, scrie Politico într-o analiză.

Există, însă, un parteneriat între Rusia și Occident care nu poate fi rupt: funcționarea Reactorului Termonuclear Experimental Internațional (ITER) din sudul Franței, menit să valorifice putera fuziunii nucleare pentru a elibera cantități uriașe de energie nepoluantă. ITER este ținut în funcțiune și cu participarea oamenilor de știință ruși și a tehnologiei ruse, arată Politico. 

În urmă cu aproape două săptămâni, cercetătorii de la ITER au salutat o descoperire majoră a oamenilor de știință din SUA, care după 20 de ani de muncă au obținut energie net pozitivă dintr-o reacție de fuziune similară cu cea produsă de stele. Americanii au transmis atunci că au depășit o barieră majoră.

În proiectul ITER găzduit de Franța colaborează în prezent 35 de națiuni, inclusiv Rusia, dar nu există proceduri pentru a elimina un membru fără a afecta bunul mers al experimentelor. ITER “s-a născut” în urma unei întâlniri din 1985 între Ronald Reagan, președintele Statelor Unite de la acea vreme, și Mihail Gorbaciov, liderul Uniunii Sovietice.

Proiectul, în valoare de 44 de miliarde de euro, are ca scop testarea fuziunii nucleare, un fenomen care în natură se produce în interiorul stelelor, cu scopul de a obține o sursă viabilă de energie fără emisii de dioxid de carbon. Procesul este explicat de jurnaliștii de la Politico: o plasmă fierbinte, care atinge 150 de milioane de grade Celsius, este injectată într-un dispozitiv, apoi este izolată cu ajutorul unor câmpuri magnetice. Nucleele de hidrogen fuzionează într-un nucleu de heliu cu neutroni suplimentari, care eliberează cantități uriașe de energie.

Uniunea Europeană are o participație de aproape 50% în ITER, iar Rusia, SUA, India, Japonia, China și Coreea de Sud dețin fiecare câte o cotă de 9%. Federația Rusă are în proiect 50 de angajați, inclusiv ingineri care lucrează la fața locului.

Publicația europeană descrie faptul că imediat după lansarea invaziei în Ucraina, în urmă cu zece luni, ITER a fost pus într-o poziție foarte dificilă, din cauza faptului că Rusia avea inclusiv reprezentanți guvernamentali în consiliul decizional al proiectului.

Un responsabil cu comunicarea din proiectul găzduit de Franța a declarat că “este un echilibru dificil între a condamna un membru și a înfrunta consecințele la care ar putea fi supus proiectul”. Inițial, a fost luată în calcul varianta afișării pe site a unui banner pentru condamnarea războiului, dar s-a renunțat la idee. Totuși, spune reprezentantul ITER, situația politică este acum stabilă, iar toți angajații au declarat că vor continua să lucreze împreună.

Experimentul care se desfășoară în sudul Franței nu a fost lipsit de controverse nici înaintea declanșării războiului din partea opusă a continentului. În ianuarie, autoritățile franceze pentru siguranța nucleară au suspendat asamblarea reactorului de fuziune din cauza unor probleme de siguranță, iar entitatea prin care UE își gestionează participația s-a confruntat cu critici pentru că ar avea o politică de muncă excesivă, pe care unii contestatari au asociat-o inclusiv cu o sinucidere.

Politico explică faptul că Rusia a fost suspendată din proiectul laboratorului de fizică a particulelor CERN din Geneva, care este un centru de cercetare colaborativă. În schimb, acesta nu este și cazul ITER, întrucât acesta se bazează pe un acord internațional precum cel al ONU, iar suspendarea Moscovei ar fi un proces extrem de dificil. Situația se complică și mai tare întrucât 90% din finanțarea proiectului este asigurată de contribuții “în natură”, adică echipamente de la țările implicate, care pun la dispoziție piese unice pentru construirea reactorului. Dacă un membru nu furnizează o anumită piesă, întreg proiectul ar putea să se prăbușească, iar miliarde de euro ar fi irosite.

ITER a fost, totuși, afectat de sancțiunile pe care UE le-a impus Rusiei și contrasancțiunile Kremlinului, astfel încât procurarea pieselor de fabricație rusească a devenit un fel de ghimpe în coastă.

Analiza integrală pe Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday