În timp ce Occidentul caută să aprovizioneze Kievul cu armele și sistemele de care are nevoie, țările est-europene urmăresc să trimită Ucrainei transformatoare, întrerupătoare și cabluri, precum și generatoare pe bază de motorină, necesare pe timpul iernii, deoarece infrastructura critică este grav afectată, arată o analiză Reuters.

Guvernul ucrainean a trimis țărilor europene o listă cu aproximativ zece mii de articole și dispozitive de care are nevoie urgent pentru a menține alimentarea cu energie electrică și căldură a orașelor, iar statele care pot ajuta cel mai multe Ucraina în acest sens sunt fostele state sovietice și țările membre ale fostului bloc comunist, deoarece unele rețele electrice din regiune au fost construite după planurile sovietice, așadar sunt alcătuite din aceleași piese și dispozitive.

Publicația britanică explică faptul că, în Lituania, un gigantic transformator electric, construit în 1980 în Ucraina și scos ulterior din uz, a fost pregătit pentru a fi transportat înapoi la Kiev în următoarele săptămâni, pe cale maritimă până în România, și apoi spre Ucraina. În același timp, Rokas Masiulis, administratorul rețelelor electrice din Lituania, a declarat că firma pe care o conduce caută în depozitele sale orice alte astfel de dispozitive care ar putea ajuta Ucraina să-și repare sistemul de distribuire a energiei electrice, distrus de atacurile aeriene ale rușilor.

Masiulis a precizat că Kievul are acum cea mai mare nevoie de autotransformatoare, precum cel care pleacă din Lituania. Dispozitivul cântărește aproximativ 200 de tone și are o valoare estimată la circa două milioane de euro. “Suntem într-un proces de actualizare a rețelei noastre de energie electrică, iar orice părți de care ne putem lipsi le vom trimite în Ucraina”, a transmis guvernul din Letonia, de asemenea cândva parte a Uniunii Sovietice. 

Țări precum Azerbaidjan, Franța, Letonia, Lituania și Polonia și companii europene private au trimis deja mii de echipamente în Ucraina. Reuters scrie că estimarea valorii totale a pieselor trimise în Ucraina până acum este imposibilă, având în vedere natura fragmentată și grăbită a răspunsului țărilor. Totuși, doar câteva transformatoare și generatoare expediate în Ucraina au o valoare estimată la zeci, dacă nu chiar sute de milioane de dolari. 

Există însă probleme în ceea ce privește satisfacerea cererii Ucrainei de generatoare sau transformatoare, dat fiind faptul că Ucraina încă se folosește de vechiul sistem sovietic, iar numărul statelor care pot oferi părți de schimb pentru acesta este limitat: “Din păcate, transformatoarele de înaltă tensiune, de care avem cea mai mare nevoie, nu sunt destule”, a declarat Oleksandr Kharchenko, directorul Centrului de Cercetare în Industria Energetică din Kiev.

În orele de vârf, Ucraina consumă aproximativ 16 gigawați de energie electrică. Poate importa până la 10% din energia consumată din sistemele învecinate, deși liniile care leagă rețeaua electrică ucraineană de cea poloneză a fost afectată de atacurile rusești, iar România este, momentan, doar sursă marginală. Asta înseamnă că Ucraina se bazează pe propriile rezerve de echipamente, construite în anticiparea unei posibile invazii, și care au fost trimise în străinătate. 

De la începutul lunii octombrie, Armata Rusă a atacat continuu infrastructura civilă energetică a Ucrainei, provocând întreruperi a alimentării cu energie electrică și forțând milioane de oameni să suporte temperaturi sub zero grade Celsius, cu limite în ceea ce privește mijloacele de încălzire. În acest context, Ucraina a reușit însă să evite “un colaps total” al sistemului de distribuție a energiei, dar întreruperile sunt semnificative. Aproximativ 80% din regiunea Kiev a rămas fără electricitate timp de două zile numai săptămâna aceasta, ca urmare a atacurilor rusești.

Analiza completă la Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday