Volodimir Zelenski a ajuns la Casa Albă, unde a fost primit de Joe Biden. Cei doi vor susține o conferință comună de presă după ora 23 (ora României), iar apoi Zelenski va ține un discurs în Congres.

UPDATE ora 21:00 Președintele Volodimir Zelenski a ajuns, în urmă cu scurt timp, la Casa Albă și a fost primit de omologul american, Joe Biden. Conform programului călătoriei oficiale, citat de CNN, la ora 21:30 (ora României) va începe reuniunea bilaterală, iar cei doi vor susține o conferință de presă în jurul orei 23:30. Trei ore mai târziu, ucraineanul va avea o adresare în fața congresmenilor.


Este prima călătorie în străinătate a lui Volodimir Zelenski, după 300 de zile de război în care a făcut apel la partenerii occidentali să ofere “arme, arme și mai multe arme”. Înainte de a ateriza în SUA, a declarat că vizita este menită “să consolideze rezistența și capacitățile de apărare” ale Ucrainei. Consilierul politic al lui Zelenski a declarat că prin acest eveniment, a fost risipită orice urmă de dubiu despre presupusa răcire a relațiilor între Kiev și Washington, despre care a vorbit în ultimul timp propaganda rusă.

John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului american de Securitate (NSC) a declarat la un post american de televiziune că asupra lui Zelenski nu vor fi făcute presiuni în vederea unor negocieri de pace, însă a precizat că vor fi discutate subiecte de diplomație.

UPDATE ora 16:15 Casa Albă a publicat astăzi o serie de declarații făcute de un reprezentant al instituției, în urma unui dialog cu jurnaliștii care a avut loc marți. Potrivit textului, președintele Joe Biden va anunța că următorul pachet de asistență militară pentru Ucraina, cu o valoare de două miliarde de dolari, va conține “o nouă capacitate foarte importantă: o baterie de rachete Patriot, care va fi un element critic pentru apărarea poporului ucrainean împotriva atacurilor barbare ale Rusiei asupra infrastructurii critice a țării.”

Casa Albă mai arată că militarii ucraineni vor fi instruiți să folosească bateria Patriot într-o țară terță (care nu este numită): “Acest lucru va dura ceva timp, dar trupele ucrainene vor fi pregătite să opereze și să învețe alți soldați cum se folosesc noile sisteme”. The Guardian scrie că cel mai probabil instrucția se va realiza în Germania.

UPDATE ora 8:30: Casa Albă a confirmat vizita de astăzi a Președintelui Volodimir Zelenski la Washington, unde va fi primit de președintele Biden. Apoi va avea loc o conferința de presă și un discurs al președintelui Zelenski la o sesiune comună a Congresului, care să “demonstreze sprijinul puternic pentru Ucraina”.

Știrea în forma inițială:

Mai multe publicații americane susțin că președintele Volodimir Zelenski va veni la Casa Albă, pentru a se întâlni cu președintele Biden, și a se va adresa Congresului. The NY Times citează patru surse implicate în organizarea vizitei, una deloc lipsită de riscuri. Aceștia au avertizat însă că planurile nu sunt definitive și se pot schimba.

Se așteaptă că Zelenski să fie alături de Joe Biden la Casa Albă pentru un anunț care ar putea include furnizarea de baterii antiaeriene Patriot. Anterior, Rusia a avertizat SUA să nu furnizeze acest tip de armament Ucrainei, puternic bombardată cu drone iraniene și rachete de croazieră.

Speculațiile presei americane au fost alimentate de o scrisoare trimisă de Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților, tuturor congresmanilor, prin care le-a cerut să participe personal la o sesiune extraordinară, desfășurată miercuri seara, care va pune “un accent deosebit asupra democrației”, se arată în scrisoare lui Pelosi.

De la începutul războiului, liderul ucrainean nu a părăsit niciodată țara, postările sale din centrul Kievului, într-un moment în care rușii se îndreptau spre capitală, inspirând populația și armata și dejucând probabil planurile acestora de a da o lovitură de stat care ar fi dus la capitularea militară.

Sursă alternativă: NY Times

Folosim cookies