Potrivit declarațiilor oficiale, vizita lui Putin și a echipei sale în Belarus s-a concentrat pe teme economice. Totuși, în afară de secretarul de presă Dimitri Peskov, președintele rus a mai fost însoțit și de ministrul Apărării, Serghei Şoigu. Sky News remarcă faptul că delegația rusă la Minsk a fost probabil cel mai important trio de demnitari ruși pe pământ bielorus de la Războiul Rece până în prezent.

Este a doua călătorie a lui Șoigu la Minsk în această lună. Pe 3 decembrie, el a mers pe neașteptate și a semnat o formă de pact de apărare cu omologul său din Belarus, ale cărui detalii nu au fost făcute publice. Iar rolul său în cadrul delegației de acum nu este justificat de scopul declarat oficial, fapt care sugerează “că se pregătește ceva”, se arată în analiza Sky News.

Secretarul de presă al Kremlinului, tot la Minsk, a respins speculațiile potrivit cărora scopul călătoriei a fost de a-i cere lui Lukașenko să-și intensifice implicarea în războiul din Ucraina. Asemenea rapoarte au fost catalogate drept “nefondate” și “niște prostii”, potrivit lui Peskov. Dar tot el a negat, în februarie, în mod repetat, că Rusia ar fi avut vreo intenție de a invada Ucraina.

În ceea ce pare puțin probabil să fie o coincidență, armata bielorusă a anunțat chiar înainte de sosirea lui Putin că a finalizat verificările de pregătire militară, adică și-a mărit capacitatea rezervelor sale militare, care ar putea fi un precursor al mobilizării. La fel s-a întâmplat și în Rusia.

Forțele armate din Belarus au efectuat multe exerciții din aprilie. Posibil că n-au mai fost așa active de la sfârșitul Războiului Rece. Dacă coroborăm toate eforturile de mobilizare pe care le-au întreprins în ultimele luni, verificând datele rezerviștilor, aducându-i în birourile militare pentru a le confirma rezidența și așa mai departe, toate aceste lucruri pot indica faptul că rolul Belarusului în cadrul războiul s-ar putea schimba în viitorul apropiat, potrivit lui Konrad Muzyka, analist de securitate la Rochan Consulting.

Dar angajarea trupelor bieloruse în luptă ar fi extrem de nepopulară acasă și ar putea prezenta riscuri pentru regimul lui Lukașenko, explică Sky. Pe de altă parte, Lukașenko s-ar putea să nu aibă de ales. De la tulburările la nivel național din jurul alegerilor prezidențiale din 2020, el este îndatorat Rusiei și se află la mila Kremlinului, avertizează specialiștii. Însă cererile lui Putin și rezultatele potențiale sunt greu de prezis.

Belarus sprijină Rusia în războiul pe care-l poartă în Ucraina în mai multe moduri, de la antrenarea celor proaspăt mobilizați și îngrijirea răniților ruși, până la a permite Rusiei acces liber pe teritoriul său, care este folosit ca rampă de lansare pentru atacuri aeriene. Angajarea în război a forțelor armate din Belarus nu este în afara posibilității, dar în prezent Rusia pare să aibă mai mult nevoie de provizii și muniție decât de forță de muncă suplimentară, posibil necalificată.

În prezent, dacă Belarus ar intra în război, acum, fără nicio mobilizare, ar putea desfășura între 15 mii și 18 mii de oameni, deci o completare foarte mică a forțelor ruse. Dar haideți să vedem câți oameni pot desfășura dacă se declară mobilizare, pentru că se vorbește despre cifre de până la 200 de mii. Acest lucru ar putea avea un impact mare asupra operațiunilor, consideră Muzyka. Declarațiile oficiale nu oferă multe detalii despre ce se discută în ședințele dintre echipa lui Putin și cea a lui Lukașenko. Spre sfârșitul săptămânii, se pare că Putin urmează să facă niște “anunțuri importante”, conform televiziunii de stat. 

Analiza integrală la Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday