The Guardian arată într-o analiză că scandalul corupției din Parlamentul European, în care unul dintre cei 14 vicepreședinți, Eva Kaili, este acuzată de corupție și spălare de bani va eroda încrederea cetățenilor în instituția Uniunii Europene, indiferent dacă se dovedește că aceasta este vinovată sau nu, în condițiile în care Parlamentul ar trebui să fie cel care apără democrația și statul de drept. Această tendință se observă, conform The Guardian, și față de alte instituții ale spațiului comunitar precum Comisia Europeană. 

Mai mult, diverși adversari ai UE se folosesc deja de problemele apărute pentru a destabiliza situația. De exemplu, Marine Le Pen, președinta partidului francez Frontul Național, s-a plâns că, în timp ce deputații europeni puneau la îndoială proveniența fondurilor partidului său, “Qatar livra valize pline de bani”. De asemenea, europarlamentarul polonez Dominik Tarczyński s-a întrebat Unde este problema?”. Ambii oameni politici fac referire la avertismentele pe care le-au primit de-a lungul timpului din partea instituțiilor UE legate de respectarea statului de drept și a prevederilor democratice.

Deși pare puțin probabil ca scandalul să declanșeze o prăbușire de amploarea celei din 1999, când comisia condusă Jacques Santer a demisionat pe fondul acuzațiilor de corupție, acesta îi provoacă probleme serioase actualului președinte, Ursula von der Leyen. 

Unul dintre vicepreședinții Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a participat la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de fotbal din Qatar și s-a confruntat cu critici din cauza unor postări de pe Twitter în care lăuda reformele pe care țara a reușit să le facă în ceea ce privește condițiile de muncă. Totuși The Guardian a scris anul trecut că 6.500 de lucrători migranți din India, Pakistan, Nepal, Bangladesh și Sri Lanka au murit în timpul pregătirilor pentru acest eveniment.

Scandalul ar putea să provoace o serie probleme și anumitor state democratice. De pildă, cetățenilor ar putea să le atragă atenția comportamentul unor parlamentari britanici care nu au respectat legislația și au acceptat cadouri în valoare totală de peste 251 de mii de lire din partea Qatarului, până în luna  octombrie. Acestea includeau hoteluri de lux și zboruri la clasa business, în timp ce participau la misiuni de “anchetă”, iar mai apoi luau apărarea Qatarului în timpul dezbaterilor. 

De altfel, în SUA apar tot mai des discuții despre respectarea principiilor democratice, mai ales după președinția lui Donald Trump și contestarea de către acesta și alți republicani a rezultatului alegerilor din 2020. Mai grav este însă că state precum Rusia se folosesc de aceste slăbiciuni. 

Pe lângă Qatar există discuții și despre relațiile pe care politicienii aleși le au cu alte state nedemocratice precum Maroc sau Afganistan.

Analiză integrală pe The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday