Potrivit unei analize a registrelor de transport maritim și de asigurări făcută de Financial Times, de pe 5 decembrie, când a fost pus în aplicare plafonul pentru țițeiul rusesc, cel puțin șapte petroliere cu țiței rusesc au fost livrate în India pe nave asigurate de companii occidentale. 

Conform unei declarații a Kremlinului, în zilele următoare va fi semnat un decret care va da răspunsul Rusiei la decizia de plafonare a prețurilor pentru țițeiul său. Totuși, președintele rus a recunoscut că noul plafon “este în concordanță cu prețurile la care vindem astăzi”. În realitate, cotațiile petrolului Ural (rusesc) au scăzut de la peste 80 de dolari pe baril la începutul lunii noiembrie, la 70 de dolari la începutul lunii decembrie, înainte de intrarea în vigoare a plafonului de 60 de dolari pe baril, iar imediat după data limită (5 decembrie) prețul său a coborât la 57 de dolari pe baril. 

Pentru a evita restricțiile impuse de Occident, Rusia a încercat să angajeze ceea ce sursele occidentale de informații au numit “o flotă fantomă” de aproximativ 100 de petroliere, însă acesta sunt insuficiente pentru a menține volumul de export. Varianta de a nu mai exporta petrol decât celor care plătesc un preț peste plafon este mult mai costisitoare pentru Rusia, căci închiderea sondelor presupune operațiuni dificile și riscante.

Noul plafon de 60 de dolari pe baril le permite cumpărătorilor de petrol rusesc să aibă acces la servicii occidentale de asigurări, cu condiția ca aceștia să ateste că au cumpărat marfa la acest preț sau unul mai mic. În ciuda afirmației anterioare a lui Vladimir Putin conform căreia Moscova nu va face afaceri cu nicio țară care respectă acest plafon, cele șapte petroliere, care transportau aproximativ cinci milioane de barili de țiței, au fost identificate în India de către FT, cu ajutorul unei companii de date și analize de transport de marfă. De la începutul invaziei Ucrainei, India a devenit unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc. 

Sursă: Financial Times

Foto: Ys7485 | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday