Petrolul european s-a scumpit cu aproape 10% într-o singură zi și a depășit 80 de dolari pe baril, pe fondul deprecierii monedei americane. Este prima corecție semnficativă, după o lună în care țițeiul s-a ieftinit cu peste 20%.

Miercuri dimineața, petrolul Brent (referința europeană) se tranzacționează la 80 de dolari pe baril, după ce aseară cotațiile au sărit de la 75 de dolari până la 81 de dolari, la anunțarea datelor privind încetinirea inflației în SUA. Acestea sugerează că Fed ar putea încetini sau chiar opri creșterea dobânzilor, fapt ce a provocat o scădere a dolarului. Cum petrolul se tranzacționează în dolari, cotațiile au crescut invers proporțional.

Pe de altă parte, rapoartele arată și o creștere neașteptată a stocurilor de țiței din SUA, dar și o reducere a producției de către OPEC, în linie cu așteptările. China și schimbarea politicii Zero-Covid încă prezintă semne de întrebare pentru piețele energetice, nefiind clar în ce măsură aceasta va duce la relansarea producției de bunuri și, implicit, a cererii de petrol.

Sursa datelor: Trading Economics

Folosim cookies