Departamentul de Justiţie a anunțat că cei șapte au fost acuzați de gestionarea unei rețele internaționale complexe de contrabandă care, începând din 2017, a obținut din SUA tehnologie militară, componente electronice sensibile și muniție, pe care le trimiteau ulterior în Rusia. Practic, rețeaua colabora cu două companii rusești “conduse de serviciile de informații” și fusese înființată pentru a ajuta ca anumite produse și echipamente să evite sancțiunile americane și controalele la export în vigoare la acea vreme. 

Trei dintre cei șapte inculpați se află în arest, în așteptarea audierilor. Printre aceștia se numără un presupus ofițer al serviciilor secrete rusești, arestat în Estonia recent. Rețeaua ar fi funcționat până la sfârșitul lunii noiembrie când, conform Departamentului de Justiție, ofițerul FSB respectiv a fost oprit la granița dintre Estonia și Rusia cu “aproximativ 20 de lăzi care conțineau mii de gloanțe de origine americană, inclusiv cartușe tactice și cartușe militare de pentru puști cu lunetă”.

De altfel, există informații că gruparea și-a intensificat activitatea după invadarea Ucrainei. Autoritățile mai explică faptul că membrii “rețelei Serniya” au creat zeci de firme paravan pentru a reuși să spele milioane de dolari plătiți pentru tehnologia militară respectivă. Astfel, în final, după achiziţia echipamentelor, acestea ar fi fost transportate prin mai multe țări din Europa, Asia și America de Nord înainte de a ajunge în Rusia.

Potrivit procurorului federal care gestionează cazul, “inculpații sunt acuzați de participare la o schemă transnațională de fraudă, spălare de bani și evitare de sancțiuni, dirijată de o putere străină care este implicată activ într-un conflict armat. Infracțiunile imputate sunt extrem de grave.”

Sursă: CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday