Potrivit unor informații obținute de Reuters, Beijingul intenționează să lanseze unul dintre cele mai mari pachete de stimulente fiscale, care se va derula pe o perioadă de cinci ani, și care va acționa sub forma unor subvenții și credite fiscale.

Scopul Beijingului este de a acorda ajutor suplimentar firmelor chinezești de cipuri astfel încât acestea să poată construi, extinde și moderniza instalațiile interne pentru fabricarea și asamblarea de cipuri, cât și pentru cercetare și dezvoltare. Cel mai recent plan al Beijingului include, de asemenea, și politici fiscale preferențiale pentru industria semiconductorilor din țară.

Beneficiarii vor fi atât întreprinderile de stat, cât și cele private, în special firmele mari de echipamente semiconductoare, precum NAURA Technology Group, Advanced Micro-Fabrication Equipment China și Kingsemi.

China speră să contureze astfel viitorul unei industrii care a devenit un pol geopolitic fierbinte din cauza creșterii cererii la nivel mondial, și pe care Beijingul o consideră piatra de temelie a puterii sale tehnologice.

În octombrie, Departamentul american al Comerțului a adoptat un set de reglementări care le-ar putea interzice laboratoarelor de cercetare accesul la cipuri avansate AI. În încercarea de a încetini progresele tehnologice ale Chinei, SUA au făcut presiuni asupra partenerilor săi, inclusiv Japonia și Țările de Jos, pentru a reduce exportul către China de echipament necesar fabricării semiconductorilor.

De asemenea, președintele american Joe Biden a semnat în august un proiect de lege de referință prin care producția semiconductorilor și proiectele de cercetare din SUA vor primi peste 52 de miliarde de dolari în subvenții, precum și un credit fiscal estimat la 24 de miliarde de dolari pentru fabricile de cipuri.

A doua economie a lumii a lansat o dispută comercială la Organizația Mondială a Comerțului împotriva Statelor Unite din cauza măsurilor de control ale exporturilor de cipuri, a anunțat luni Ministerul Comerțului din China.

În prezent, sectorul echipamentelor de fabricare a cipurilor rămâne dominat de companii cu sediul în SUA, Japonia și Țările de Jos. În ultimele două decenii au apărut și o serie de firme chineze în domeniu, dar majoritatea rămân în urma rivalilor lor în ceea ce privește capacitatea de a produce cipuri avansate.

Sursă: Reuters

Foto: Dmitry Kalinovsky | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday