Evenimentul reprezintă un punct important în drumul cercetătorilor pentru producerea de energie potențial nelimitată. În cadrul unui experiment realizat cu laserul de la Lawrence Livermore National Laboratory (foto) din California, specialiștii au obținut o cantitate de energie mai mare decât cea care a fost inițial introdusă pentru desfășurarea procesului.

Conform oamenilor de știinţă, procesul este opusul fisiunii nucleare (în prezent folosită pentru centralele nucleare), prin care atomii grei sunt despărțiți. Fisiunea nucleară generează o cantitate semnificativă de deșeuri care continuă să emită radiații periculoase pentru o perioadă lungă de timp.

În comparaţie, reacția de fuziune funcționează prin presarea atomilor de hidrogen unul în altul cu o forță atât de mare încât aceștia se combină în heliu, eliberând cantități enorme de energie și căldură. Aceasta produce mult mai multă energie și emite cantități mici de deșeuri radioactive, pentru o scurtă durată de timp. Mai mult, procesul nu produce emisii de gaze cu efect de seră și, astfel, nu contribuie la schimbările climatice.

Realizarea este una notabilă, însă este extrem de costisitoare (experimentul actual a costat 3,5 miliarde de dolari) și ridică provocări științifice semnificative – comprimarea și menținerea elementelor în fuziune necesită menținerea unor temperaturi ridicate. A fost folosit un laser puternic cu 192 de raze, care a încălzit o capsulă până la 100 de milioane de grade Celsius, în aceasta aflându-se hidrogen care a fost comprimat și încălzit. La toate acestea se adaugă costul imens de producere și întreținere al echipamentului.

Un director al Centrului pentru Studii de Fuziune de la Imperial College din Londra a declarat pentru BBC că, deşi consideră experimentul “Sfântul Graal al fuziunii”, mai sunt multe de făcut până când fuziunea nucleară va putea fi folosită pentru a alimenta casele cu energie electrică. A adăugat că experimentul a reușit să producă suficientă energie doar pentru a fierbe aproximativ 10-15 ceainice și a necesitat investiții de miliarde de dolari. A adăugat că, deși experimentul a obținut mai multă energie decât a introdus laserul, aceasta nu include energia necesară pentru a activa laserele – care a fost mult mai mare decât cantitatea de energie produsă de hidrogen.

Surse alternative: BBC, AP

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday