După luni de proteste în Iran, oficialitățile au început să execute public protestatari. Un bărbat de 23 de ani a fost spânzurat luni de o macara, iar un altul în orașul Mashhad din nord-estul țării.

De când au început protestele în septembrie, forțele de securitate iraniene au ucis sute de persoane, într-un răspuns dur caracterizat prin arestări și bătăi în masă, atacuri militare și uciderea a zeci de adolescenți și copii. Organizațiile pentru drepturile omului spun că cel puțin 450 de protestatari au murit, iar ONU spune că 14.000 au fost arestați.

Potrivit Ny Times, execuțiile publice sunt acum un ultim efort al guvernului de a suprima o revoltă care a devenit cea mai profundă și mai răspândită de la revoluția din 1979, prin care regimul clerical a ajuns la putere. Pe lângă protestele de stradă, ample greve au loc în toată țara.

Fotografiile presei de stat (Biziday nu va publica astfel de imagini) arată o mulțime care asistă la spânzurarea tânărului atârnat de o macara, cu un sac acoperindu-i capul. Timpul de la arestarea sa, sub acuzația că ar fi ucis doi soldați Basij care se amestecaseră în mulțime îmbrăcați în civil, și până la execuție a fost mai mic de o lună.

Cu patru zile mai devreme, Mohsen Shekari, un tânăr de 23 de ani care lucra la o cafenea din Teheran, a fost executat într-o închisoare, sub acuzația că ar fi blocat drumul și ar fi înjunghiat un membru al miliției Basij în timpul protestelor din Teheranul.

Grupurile pentru drepturile omului spun că cei doi nu au beneficiat de procese judiciare serioase ci mai de grabă au fost supuși “unei proceduri de linșaj”. Au fost judecați cu ușile închise, cu avocați desemnați de guvern, iar probele au fost mărturisiri obținute prin tortură.

“Spânzurările publice au zguduit Iranul și au stârnit o furie larg răspândită care riscă să alimenteze și mai mult tulburările în loc să le stăpânească. Ambele execuții au generat imediat proteste și mai mari în cartierele în care locuiau cei doi bărbați executați. Manifestanții au mărșăluit și au scandat: cu fiecare persoană ucisă se vor ridica alte o mie”, mai arată publicația americană.

În mai multe campusuri universitare, luni, studenții au organizat privegheri ale celor executați, atârnându-le fotografiile pe pereți lângă petale de trandafiri și lumânări. Cel puțin alți 11 protestatari, majoritatea bărbați tineri, au fost condamnați la moarte, potrivit Amnesty International. Alți trei au fost găsiți vinovați pentru fapte care le-ar putea aduce de asemenea pedeapsa cu moartea, dar nu încă nu a fost pronunțată o condamnare, iar șase protestatari urmează să fie judecați.

“Aceste procese și execuții sunt menite să reprime protestele și să creeze un climat de teamă și intimidare în societate”, a declarat Raha Bahreini, avocat pentru drepturile omului la Amnesty International.

Sursa: NY Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday