Analiză The Guardian. Criza locurilor de cazare pentru studenții din Franța îi determină pe aceștia să se mute în zonele rurale. După pandemie, tot mai mulți se orientează spre locuințe din cadrul fermelor.

Tinerii francezi care învață la universitățile publice, deşi nu au povara taxelor mari de școlarizare, sunt presaţi de lipsa locurilor de cazare, care devine din ce în ce mai acută odată cu creşterea numărului de studenți, arată o analiză The Guardian.

Mulți sunt forțați de împrejurări să locuiască acasă sau să închirieze garsoniere la suprapreț, din cauza cererii mari. O altă categorie preferă însă fermele. Astfel, în perioada de după pandemie a crescut numărul studenţilor care caută cazare mai ieftină și mai spaţioasă în mediul rurual, în ciuda faptului că, pentru a ajunge la cursuri în oraș sunt nevoiţi să apeleze la servicii de car-sharing, biciclete sau să folosească transportul public. Pentru a reduce costurile de transport între locuință și universitate, unii fermieri le închiriază biciclete sau mașini.

Pentru aproximativ 300 de euro pe lună, tinerii au parte de trai mult mai ieftin la fermă, comparativ cu cel de la oraș, unde preţurile sunt cu 20-30% mai mari. Pe de altă parte,  fermierii își suplimentează venitul, pot conserva agricultura la scară mică a Franței şi păstrează contactul cu lumea din exteriorul sferei rurale. 

O organizație care ajută studenții să se cazeze la ferme a transmis că, în afara considerentului de ordin financiar, tinerii caută un mod de viață diferit de camera micuță dintr-un oraș și vor să aibă parte de peisajul rural autohton.

Imane Ouelhadj, care conduce uniunea națională a studenților francezi UNEF, a declarat că guvernul “trebuie să elaboreze o politică reală privind sărăcia tinerilor și a studenților”. Potrivit acesteia, doar 6% dintre studenții francezi locuiesc în cămine studențești cu chirie reglementată.

Analiza integrală la The Guardian

Folosim cookies