Aflat sub o critică intensă, atât pe plan intern, dar și din partea cancelariilor europene (nu numai din Germania, dar și din Italia și Ungaria, unde guvernele sunt considerate extremiste, iar politica dură împotriva migranților) cancelarul Karl Nehammer a venit sâmbătă cu noi declarații, în care pare să explice mai clar intenția sa de a se folosi de blocarea intrării în Schengen a României și Bulgariei, pentru a obține o schimbare a politicii privind migrația, la nivelul UE.

“Problema de securitate trebuie în sfârșit rezolvată”, a spus Nehammer, potrivit publicației Kronen Zeitung, arătând că veto-ul Austriei a relansat dezbaterea în UE privind migrația. “Nu va exista nicio extindere atâta timp cât frontiera externă nu este protejată eficient. Politica eșuată a UE în materie de azil a provocat această situație”, a mai spus cancelarul austriac, care aparent a uitat că spațiul Schengen tocmai s-a extins cu Croația. El a reluat cifrele referitoare la migrație prezentate de ministrul său de Interne, dovedite de experți ca fiind false.

Presa austriacă prezintă ea însăși opiniile experților care arată că argumentele cabinetului nu stau în picioare, precum și reacțiile dure ale României, ale mediului de afaceri și firmelor care au activități în ambele state, dar și ale partenerilor lui Nehammer din coaliția de guvernare de la Viena.

Conform publicației Kronen Zeitung, Partidul Verzilor (centru-stânga), care face parte din coaliția de guvernare, blamează Partidul Popular Austriac al cancelarului Nehammer şi cere o regândire a problemei. Ministrul Justiției, Alma Zadic, a subliniat la Bruxelles că partidul său nu a susținut poziția cabinetului, dar publicația austriacă consideră această poziționare a verzilor o modalitate de a scăpa de responsabilitate prin “contorsionări argumentative”. Pe reţelele de socializare, Michel Reimon, membru al partidului Verzilor, a explicat că fiecare ministru a fost liber în decizia sa pentru votul de la Bruxelles, iar verzii nu au avut nicio influență asupra lui Gerhard Karner, ministrul de Interne. În plus, Reimon și-a exprimat speranța că această decizie ar putea fi reparată în cadrul unei noi coaliții, sugerând că actuala coaliție guvernamentală, între verzi și popularii lui Nehammer se apropie de final. Totuşi, a subliniat el, acest lucru nu înseamnă că ar fi neapărat nevoie de alegeri anticipate.

Înainte de întâlnirea decisivă de joi, vicecancelarul Kogler, membru al Partidului Verzilor, a încercat să vorbească cu ministrul de interne, Gerhard Karner, care face parte din Partidul Popular (ÖVP). În plus, președintele Van der Bellen (provenit și el tot din Partidul Verzilor), a spus că “regretă extraordinar de mult” comportamentul Austriei în cadrul Consiliului JAI. El recunoaște că Austria se află într-o situație dificilă din cauza afluxului de migranți, dar, a declarat pentru Kronen Zeitung că “legătura dintre această problemă și aderarea României și Bulgariei la Schengen, trebuie să mărturisesc, din păcate, că nu o văd.”

Presa austriacă urmărește cu atenție și reacția populației și mediului de afaceri din România, arătând că boicotul asupra firmelor și produselor austriece după blocarea intrării în Schengen ar putea avea semnificative consecinţe economice pentru austrieci. Austria este al doilea cel mai mare investitor din România, cu active de 10 miliarde de euro, în special în sectorul financiar-bancar, și în cel energetic.

Sursă: Kronen Zeitung

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday