Organizația Mondială a Sănătății a publicat vineri un raport, pe baza datelor furnizate de 87 de state în 2020, în care dezvăluie că s-au înregistrat niveluri tot mai ridicate de rezistență ale bacteriilor care provoacă infecții la nivelul aparatului circulator și care pun viața în pericol. 

27 de state au raportat niveluri ridicate (peste 50%) de rezistență în rândul bacteriilor care provoacă frecvent infecții ale fluxului sanguin în spitale (precum Klebsiella Pneumoniae și Acinetobacter). Aceste infecții care pun viața în pericol necesită tratament cu antibiotice de ultimă instanță, cum ar fi carbapenemele. Cu toate acestea, 8% dintre infecțiile sângelui cauzate de Klebsiella pneumoniae au fost raportate ca rezistente la carbapeneme, crescând riscul de deces din cauza infecțiilor imposibil de gestionat.

Infecțiile bacteriene comune devin și ele din ce în ce mai rezistente la tratamente, arată OMS. Peste 60% dintre cazurile identificate de Neisseria gonorrhoeae, o boală comună cu transmitere sexuală, au demonstrat rezistență la unul dintre cele mai utilizate antibacteriene orale, ciprofloxacina. Peste 20% dintre cazurile de E.coli, cel mai frecvent agent patogen în infecțiile tractului urinar, s-au dovedit rezistente atât la medicamentele de primă linie (ampicilină și cotrimoxazol), cât și la tratamentele de linia a doua (fluorochinolone).

Utilizarea excesivă și abuzivă prelungită a terapiilor existente, în special a antibioticelor, a ajutat microbii să devină rezistenți la multe tratamente, în timp ce canalul de terapii de înlocuire în dezvoltare este limitat. Deși majoritatea tendințelor de rezistență au rămas stabile în ultimii 4 ani, infecțiile în sânge cauzate de rezistența bacteriilor Escherichia coli și Salmonella, precum și a infecțiilor cu gonorrhoeae, au crescut cu cel puțin 15%, comparativ cu 2017.

Rezistența la antimicrobiene subminează medicina modernă și pune în pericol milioane de vieți, a transmis directorul OMS, care a îndemnat din nou la sprijinirea statelor sărace pentru dezvoltarea sistemului sanitar.

Sursă: OMS

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday