La scurt timp după ce MAE a anunțat că l-a chemat în țară pentru consultări pe Emil Hurezeanu, ambasadorul român la Viena, într-un gest “ce indică decizia de diminuare a relațiilor cu statul austriac”, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a scris pe Twitter că regretă profund decizia guvernului federal de a bloca aderarea la Schengen a României și Bulgariei.

Este adevărat că Austria se află într-o situație dificilă din cauza numărului foarte mare de solicitanți de azil, dar blocarea expansiunii spațiului Schengen nu contribuie la o soluție. Dimpotrivă, economia austriacă este acum amenințată cu sancțiuni ca urmare a contramăsurilor românești. Nu putem depăși provocările din domeniul migrației decât împreună cu partenerii noștri din UE. Sper că o soluție prin dialog este posibilă în curând”, a scris Van der Bellen.

Joi seara, MAE a convocat-o pe ambasadoarea Austriei la București pentru a-i transmite nemulțumirea față de “decizia nejustificată a Austriei” de a se opune aderării României, decizie care va afecta relațiile dintre cele două state.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday