Banca Centrală Europeană (BCE) a explicat că efectul pe care plafonul l-ar putea avea ar fi opus față de intențiile pe care Comisia Europeană le-a avut atunci când l-a propus. Concret, în loc să modereze nivelurile extreme și să controleze volatilitatea de pe piață, măsura ar putea să fie cea care provoacă astfel de efecte.

“BCE consideră că actuala concepție a mecanismului de corecție a pieței poate, în anumite circumstanțe, să pună în pericol stabilitatea financiară în Zona Euro”, a mai adăugat președintele Băncii, Christine Lagarde, într-un comunicat. 

De asemenea, Banca Centrală a cerut Comisiei Europene să își limiteze rolul în problemele legate de gestionarea prețurilor, întrucât, afirmă instituția, prin actuala recomandare i-ar putea fi încălcată independența. A cerut în schimb ca executivul european doar să ceară un aviz din partea sa.

Instituția condusă de Ursula von der Layen  a recomandat, în noiembrie, plafonarea prețului gazelor naturale la 275 de euro/megawatt ca ultimă soluție în cazul unei volatilității ridicate a pieței. Măsura a fost criticată în repetate rânduri, anumiți reprezentanți ai statelor membre argumentând că dacă prețul gazelor va ajunge la un nivel atât de ridicat, atunci plafonul nu va mai fi util.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday