Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne, și Vít Rakušan, ministrul de Interne al Cehiei, țară care deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, au susținut o conferință de presă la finalul Consiliului JAI.

În privința situației României și Bulgariei, ministrul Rakušan a susținut că țara sava încerca până în ultima zi a mandatului său să promoveze și să sprijine integrarea lor. Vom rămâne în legătură cu Austria și Olanda, este prioritatea noastră, dar nu știu dacă statele membre sunt gata să participe la un consiliu extraordinar până la finalul președinției noastre”.

Oficialul a transmis că regretă rezultatul negativ privind integrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen: “Ce s-a întâmplat astăzi este foarte regretabil, iar eu vreau să apreciez eforturile depuse de cele două state. Cooperarea noastră cu ei a fost foarte strânsă”.

La rândul său, comisarul Johansson a transmis că “de la început, împreună cu Președinția Cehă, am făcut tot ce s-a putut pentru a clarifica toate punctele de întrebare. De aceea am trimis misiuni de evaluare în România și Bulgaria. La a doua a luat parte și Olanda. Asta e atitudinea Comisiei, dar nu putem interveni asupra unor mecanisme deja închise, dar avem alte mecanisme pe care le putem deschide, pe același subiect”.

Mandatul Cehiei la conducerea Consiliului Uniunii Europene se termină la 31 decembrie, iar de la începutul lui 2023, structura va fi coordonată de Suedia. Guvernul de la Stockholm “s-a arătat dispus să pună subiectul pe agendă de îndată ce Austria își ridică obiecțiile”, a afirmat europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday