Declarațiile președintelui Klaus Iohannis au loc cu două zile înainte de reuniunea Consiliului JAI, unde urmează să fie votată aderarea României la Spațiul Schengen, și în contextul în care Austria a reiterat că se opune aderării României și Bulgariei.

“Încă se discută, se negociază. Joi acest lucru se va afla pe masă consiliului în format JAI. Acolo se va discuta în extenso. Până atunci este nevoie de negociere, încă se discută pe textul acelei decizii. Noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde o dorim noi. Nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment”, a declarat șeful statului.

Anterior, cancelarul Austriei a transmis că “Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu România și Bulgaria. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75 de mii de imigranți ilegali, asta înseamnă că au sărit ilegal granița UE”.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Este un moment care va reprezenta un punct politic, mai degrabă decât să avem decizii. Vrem să arătăm că suntem alături de statele din Balcanii de Vest. În acest moment, în care lumea are probleme multiple, este important să arătăm că suntem uniți și solidari în jurul valorilor în care credem. Este nevoie și de acțiuni concrete pentru a da o șansă țărilor din Balcanii de Vest.

Este nevoie să acționăm și în privința migrației. Este nevoie de o colaborare foarte bună între forțele care se ocupă de aceste chestiuni. Este important să fim uniți și în combaterea dezinformării. Aceste chestiuni le voi spune și în alocuțiunea mea din plen.

Încă se discută, se negociază. Joi acest lucru se va afla pe masa consiliului în format JAI. Acolo se va discuta în extenso. Până atunci este nevoie de negociere, încă se discută pe textul acelei decizii. Noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde o dorim noi. Nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday