Serviciul Secret al SUA a declarat că o grupare de hackeri chinezi, bănuită de legături cu guvernul de la Beijing, a furat în ultimii doi ani zeci de milioane de dolari din indemnizaţiile de sprijin pentru cei afectați de pandemie, inclusiv banii alocați pentru împrumuturi și pentru fondurile de șomaj. 

Acesta este primul caz de atac cibernetic ce a vizat fondurile destinate recuperării post-Covid, coordonat dintr-un stat străin și recunoscut public de SUA, însă specialiștii afirmă că “acesta ar putea fi doar vârful aisbergului”. Aceștia subliniază că furtul în sine este o evoluție îngrijorătoare “care ridică miza”, fie că guvernul chinez este sau nu implicat. Un oficial al Departamentului de Justiție a calificat furtul drept “periculos” și a spus că are implicații grave pentru securitatea națională.

Datele oficiale arată că hackerii au acţionat în cel puţin 12 state americane, însă coordonatorul național de recuperare a fraudelor pandemice din cadrul Secret Service declară că “ar fi nebunesc să credem că acest grup nu a vizat toate cele 50 de state”. Mai mult, Serviciul Secret a adăugat că există peste o mie de investigaţii în curs de desfăşurare care vizează infractori  implicaţi în fraudarea programelor de beneficii publice.

Experții descriu modelul chinezesc de hackeri “sponsorizați de stat” ca fiind o rețea de grupuri semi-independente care efectuează lucrări contractuale în slujba spionajului guvernamental. Guvernul chinez poate direcționa un grup de hackeri să atace o anumită țintă. Câţiva membri ai grupului bănuit în acest caz au mai fost puși sub acuzare în SUA și în 2019 și 2020, pentru spionarea a peste 100 de companii, inclusiv firme de dezvoltare software, furnizori de servicii de telecomunicații sau dezvoltatori de jocuri video.

Surse alternative: Reuters, NBC News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday