UPDATE, ora 8.30. Potrivit siteului de opoziție Meduza, un al treilea aeroport rusesc, din regaiunea Kursk, mai aproape de granița cu Ucraina, a fost atacat marți în zori, posibil tot cu drone.

Știrea inițială:

Deși ISW estimează că pagubele produse de atacurile ucrainene la bazele Diagilevo (Riazan) și Engels 2 (Saratov) nu sunt foarte grave, comunitatea bloggerilor militari ruși este furioasă pe Ministerul Apărării din Rusia, considerând că evenimentele subminează chiar credibilitatea de putere nucleară a acesteia. La bazele respective operea bombardiere cu rază lungă (strategice) Tupolev Tu-95 și Tu-160 și este de presupus că în interiorul bazelor sunt inclusiv silozuri cu rachete nucleare.

Încă nu este clar cum a reușit Armata Ucraineană aceste lovituri, la peste 400 de km de teritoriul ucrainean, unii analiști militari ruși considerând că ele ar fi fost executate de forțe speciale intrate pe teritoriul Rusiei, altele considerând că este mai probabilă modificarea unei drone Tu-141 de producție sovietică, variantă împărtășită și de Ministerul rus al Apărării.

Deși această dronă are o rază de o mie de kilometri, ea nu a fost proiectată pentru atac ci pentru recunoaștere. Totuși, nu este clar cum o armă atât de veche a putut păcăli apărarea antiaeriană rusească, nu în unul ci în două obiective strategice, despre care se presupune că beneficiază de cea mai puternică supraveghere și de mijloace defensive performante.

Oficial, Ministerul rus al Apărării susține că a doborât dronele ucrainene și că doar resturile acestora ar fi căzut pe teritoriul bazelor sale, ipoteză infirmată însă de puterea exploziei înregistrată de una din camerele de supraveghere din zonă.

Oricum, furia față de incapacitatea Armatei Ruse de a preveni aceste atacuri, indiferent că ele au fost făcute de pe teritoriul rus sau că au fost lansate din Ucraina, a atins cote maxime, unii analiști arătând că Moscova însăși (aflată la 450 de km de Ucraina) este acum amenințată, în timp ce alții au spus că legitimitatea Rusiei ca putere nucleară este cea lovită, pentru că ucrainenii au deteriorat aeronave capabile să poarte arme nucleare.

Comentatorii de război ruși au cerut Kremlinului să autorizeze lovituri de represalii semnificative împotriva Ucrainei, iar valul de rachete care s-a abătut luni după amiaza asupra acesteia a fost o încercare de răspuns. Potrivit oficialilor ucraineni, Rusia a lansat 70 de rachete de croazieră împotriva infrastructurii energetice ucrainene, dar 60 dintre ele au fost interceptate.

ISW a evaluat anterior că, deși apărarea antiaeriană a Ucrainei reduce capacitatea Rusiei de a lovi cu precizie diferite ținte, procentul mic de rachete rusești care trec prin apărarea antiaeriană a Ucrainei are totuși efecte semnificative asupra infrastructurii critice ucrainene.

Surse alternative: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday