După intrarea în vigoare a plafonului de preț impus de UE și G7 prin intermediul asigurătorilor navali, autoritățile de la Ankara au cerut transportatorilor să dovedească faptul că petroliere care urmează să treacă prin Bosfor și Dardanele au asigurare completă. Aceasta nu poate acoperi țiței achiziționat din Rusia la un preț mai mare de 60 de dolari pe baril. Măsura a fost luată pentru a diminua veniturile Rusiei de pe urma vânzărilor de combustibili fosili, dar și pentru a garanta aprovizionarea altor țări, explică Financial Times.

Potrivit datelor furnizate de sateliții comerciale, 19 nave încărcate cu țiței așteptau luni să traverseze strâmtorile care fac legătura între Marea Neagră și Mediterana. Una dintre ele așteaptă chiar de o săptămână să treacă de partea cealaltă.

Totuși, potrivit unor surse turce, citate de publicația britanică, o mare parte din încărcătură este țiței din Kazahstan adus în Rusia prin conducte și încărcat de acolo pe nave, care nu ar trebui supus sancțiunilor. 

Grupul asiguratorilor transmite că Ankara “a depășit cu mult informațiile generale cerute în mod normal”, adăugând că nu poate garanta despăgubiri în caz de coliziuni sau scurgeri pentru transporturile supuse sancțiunilor. 

Aglomerația este primul semn că plafonul ar putea perturba fluxurile globale, observă FT. 

Sursa: Financial Times

Foto: Anatoly Menzhiliy | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday